Fico és a Smer a múlt héten meglepő, de jól átgondolt húzáshoz folyamodott: a megyei választásokon Besztercebányában Lunter mögé sorakozott be. Még a kampány kezdete előtt az elsők között.

 

Egyesek meglepődtek (Lunter). Mások felháborodtak (főleg azok, akik számára a Smer elfogadhatatlan). Megint mások marketinghúzást látnak benne.

 

A valóságban azonban, hogy a Smer stratégiai döntést hozott, talán még áttörőnek is mondhatnánk, ami során kiválóan felmérte annak politikai következményeit. A Smernek egyetlen gesztusértékű lépéssel sikerült négy dolgot elérnie:

 

 hirdetes_300x300  

kiütötte a játékból Sulíkék jelöltjét (még a kampány kezdete előtt)

 

egyesítette az új „haladó” jelölt körüli politikai erőket, aki ráadásul általános támogatást is élvez

 

jelezte, hogy a Kotlebáék elleni harcban a Smer értékes erőt képvisel

 

ráadásul a „rendesek koalíciójának” problémákat okozó SaS-t elszigetelte

 

(…) A Smer hirtelen – szó szerint egy órán belül – már nem a „gonosz” pártja volt többé, akit elszigetelődés fenyeget. Ellenkezőleg, benyomta magát a „rendesek koalíciójába”, beállt a teljesen új arculatot jelentő Lunter mögé. (…)

 

Másképp fogalmazva: Fico már nem egy mečiari, hanem egy Dzurinda-féle pozícióba került. (…) Persze, ez csak kicsiben igaz, a besztercei megyei választások idejére. És csak ott, ahol a háttérben ott van a Kotlebától való félelem.

 

A poén mégis abban rejlik, hogy ezt a kicsiben megjátszott kísérleti projektet a Smer kiterjesztené országos szintre is. Főleg ott, ahol a kulisszák a besztercebányaihoz hasonlóképp rendeződnek: az egyik sarokban Kotleba és szélsőségesei, a másikban az eurokritikus Sulík, a harmadikban pedig egy új szereplő, akit Fico a maga oldalára állíthat. Beleértve a „haladó” pártokat (ha meglepetésre mégis elérnék az 5 százalékos küszöböt). Számukra is azt üzeni ezzel, hogy Sulík nagyobb veszélyt jelent, mint Fico és Kaliňák együtt.

 

Elég, ha DJ Fico két nótát kever körbe-körbe: a „gátat vetni a fasisztáknak” címűt és az „Európa keménymagja” kezdetűt. Fico ezt naponta csinálja, intenzíven és kitartóan. És ami igazán szomorú – egész sikeresen. (…)

 

Aktuality.sk Nyitókép: Komentár Daga Daniša: Fico sa začína hrať na Dzurindu

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!