Róbert Bezák szeptembertől hittant és etikát fog tanítani a ligetfalusi kétnyelvű C.S. Lewis gimnáziumban. Annak ellenére, hogy ez egy meglepő lépés volt, nemcsak a menesztett nagyszombati érsek, de az iskola és a diákok is sok jót meríthetnek belőle.

 

Róbert Bezák visszahívása nagyszombati érseki posztjából a mai napig érzékeny és megosztó téma a szlovák katolikusok számára. Ám úgy tűnik, hogy szeptembertől egy új fejezet kezdődik az egykori érsek életében.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Az iskola fenntartója nem más, mint a protestáns Testvér Egyház (Cirkev bratská), amelyik a Comenius-féle cseh testvérek közösségének eszméjét hirdeti. Tehát a protestánsok által fenntartott iskolában egy menesztett katolikus érsek fog hittant tanítani.

 

Paradox? Inkább az ökumenizmus példája, amit a keresztények leggyakrabban inkább hirdetnek, mintsem praktizálnak.

 

(…)

 

Nehéz előre azt értékelni, hogy miképpen fogja megállni a helyét Róbert Bezák ebben az új hitvatásban, de megvannak hozzá az adottságai. Sőt, egy jó tanár az ember életében éppen olyan fontos személyiségformáló lehet, mint egy pap.

 

Néha csupán a tantárgy szeretetéről, valami inspiráló tulajdonságról, egy jókor jó helyen mondott szóról van szó, ami a fiatal ember életét jó irányba tereli. A jó tanár ugyanis megérinti a diákjai szívét, akik örökké a szívükbe zárják őt.

 

Aktuality.sk, Komentár Lukáša Krivošíka: Róbert Bezák môže byť učiteľ, na ktorého sa nezabúda

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!