Az ellenzéknek eltartott egy ideig, de végül mozgásba lendült. Soha nem volt még akkora esélyük arra, hogy megingassák a kormánykoalíció stabilitását, mint most a Plavčan-botrány után. Sulík, Matovič és Kollár jóval korábban is kezdeményezhette volna Richter miniszter visszahívását. Konkrétan akkor, amikor Andrej Danko felmondta a koalíciós szerződést.

 

Abban az időben kapcsolata Robert Ficoval feszült volt, így bármi megtörténhetett volna. A kormány megalakulása óta először kezdtek el beszélni az előrehozott választásokról. Időközben lenyugodtak a kedélyek, az ellenzék elkésett. (…) A meghirdetett béke valójában csak fegyverszünet.

(…)

Richter helyzete

 

 hirdetes_300x300  

Richter miniszter minden bizonnyal nem bukik meg a héten a parlamentben. A Smeren belüli helyzete van annyira szilárd, hogy Fico még véletlenül se áldozná fel. Richter ugyan nem egy Kaliňák, de Ficoval erős kapcsolat köti össze még az SDĽ-es időkből. Neki is köszönhető, hogy a párt gondok nélkül olvadt bele a Smerbe.

 

Richter ráadásul az úgynevezett nyitrai smeres csoport (Faič, Glenda) nem hivatalos vezetője, jó üzleti hátországgal (Bödör oligarcha). Dankonak ez nem számít. Richter a stratégiájában csak egy bábu… ha tényleg zavarnák a botrányai, akkor már jóval korábban követelte volna a leváltását.

 

Távozás az ülésteremből 

 

Danko Ficonak címzett üzenete, miszerint Richter távozhat, kizárólag politikai és nem szakmai jelentéssel bír. Az SNS elnökének erőt kell mutatnia, mert különben a Smer egyre többet enged majd meg magának. Ha Danko szabad kezet ad a képviselőinek Richter leváltásánál, néhányan meglepetést okozhatnak. A miniszter valószínűleg a helyén marad, de helyzete a koalícióban labilisabb lesz, mint idáig.

 

Az is elképzelhető, hogy az SNS a szavazás előtt távozik a teremből. Ebben az esetben Richter a helyén marad, világos üzenet lesz azonban, hogy magától kellene távoznia. Ha a miniszter ezt nem tesz meg, vagy Fico – a koalíciós partner bizalmatlansága ellenére – nem hívja vissza, a jövőben Dankoék megnehezíthetik Richter életét a törvények elfogadásánál.

(…)

Richter csak egy taktikai manőver. Eszköz, nem cél. A Smer ugyan erővel is megoldhatja az ügyet, de ezzel újabb bizonytalanságot és soha véget nem érő konfliktusokat kockáztatna meg. Az a hét az idegek játszmája lesz a politikában, melynek végét senki sem ismeri (…) most Fico kormányfő van soron.

 

Aktuality.sk – Komentár Mareka Vagoviča: Danko hrá šachovú partiu. S otvoreným koncom
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!