A kanadai jogász az interjúban arról mesél, hogy a kínai rendszer miképpen tesz szert azoknak az embereknek a szerveire, akiknek a nézeteik ellentmondásban vannak a kommunista párt nézeteivel.

 

Az egész rendszer egyik kritikusa David Matas, kanadai jogász. „Kínában új kórházakat, a kórházak mellé pedig új pavilonokat kezdtek el építeni. Évről évre nő a szervek és az áldozatok száma” – mondja az Aktuality.sk-nak adott interjúban.

 

Pozsonyban ezekben a napokban kerül sor egy viszonylag kontroverz kiállításra, ahol emberi testeket mutatnak be. Mit gondol a holttestek efféle kiállításáról?

 

  hirdetes_300x300   

Inkább a holttestek beszerzésének hátterétől vagyok nyugtalan, mintsem magától a kiállítástól. Az egész helyzetre egy olyan embernek a szemszögéből tekintek, aki az emberi szervekkel való üzleteléssel foglalkozik. (…)

 

Ezek a szervek Dalianból (egy város délkelet Kínában) származhatnak, vagy olyan helyekről, amelyeknek a létezéséről nem is tudunk. Dalian az a város, amelyikről tudjuk, hogy nagyon sok transzplantált szerv „otthona” volt. (…) Mindemellett a szervek Jinzhou városából is származhatnak, ahol a szervek raboktól származnak. A kérdés már csak az, hogy miért is voltak rabok? Azért, mert valami bűnt követtek el, vagy inkább a lelkiismeret rabjai voltak (olyan emberek, akiket a kínai rendszer börtönözött be).

 

Összegzésképpen: ami közös ebben a kiállításban és az emberi szervekkel való visszaélésben, az a kétes eredet. Amikor látom a testeket a kiállításokon, akkor megfoghatóvá válik az, ami ellen harcolunk. Az, hogy Kínában honnét szerzik ezeket a testeket, máig megválaszolatlan kérdés.

(…)

 

Miért éppen Kína?

 

A világ számos helyén kihasználják az embereket azért, hogy megszerezzék a szerveiket; ez a probléma nem csak Kínára jellemző. Az, ami Kínát különlegessé teszi, hogy ott ez az egész intézményesített. Az állam jogot csinált belőle. Az országok többségében az ehhez hasonló cselekedet a fekete piac egyik törvénytelen tevékenységének minősül. (…)

 

Általában az emberek saját maguk próbálják meg eladni a szervüket, például a veséiket, de ez a Kínaitól eltérő példa. Ha eladja a veséit, élve marad. Kínában az, aki eladományozza a veséit, halott.

(…)

 

Kik az áldozatai ennek az egész biznisznek?

 

Általában a Fauln Gong (egy ősi kínai tanokra épülő meditáció, amely a testet és a szellemet egyaránt ápolja – szerk. megj.) tagjai, a tibetiek és a keresztények. De ide tartoznak a halálra ítéltek is. A szervet olyan emberek is megvásárolhatják a családtagoktól, akik élet-halál között lebegnek. (…)

 

Hogy néz ki ez az egész? Az ember egyszerűen eltűnik, és senkit sem érdekel?

 

Természetesen a családot bántja ez az egész. Ha például elkapják a Falun Gong egyik tagját, akkor a rendőrség nem közli a hozzátartózókkal, hogy hol van az áldozat. Részben azért is van így, mert az elfogott tagok nem mondják meg, hogy kik is ők valójában, ezzel védve a családjukat. (…)

 

Kik veszik meg a szerveket?

 

Azok az emberek, akiknek van pénzük. Lehetnek helyi emberek, de külföldiek is. Tömören megfogalmazva azok az emberek, akik képesek bizonyos összeget letenni az asztalra.

 

Mennyibe kerül egy szív és a vesék?

 

(…) Az árakról a kórházakban döntenek, de az attól is függ, hogy helyi vagy külföldi vásárlóról van szó. A pontos összeget nem tudom megmondani, de rendkívül magasak.

 

Feltételezem, hogy több ezer dollárról beszélünk.

 

Sőt, több tízezer dollárról.

 

Az átvevők tudják, hogy honnét származnak a szervek?

 

Maguktól nem mondják meg nekik. Mi például úgy kezdtük a kutatómunkánkat, hogy körbetelefonáltuk a kórházakat, és egy olyan ember rokonaként mutatkoztunk be, akiknek transzplantációra van szüksége. Azt mondtuk: A Falun Gong tagjának szervét szeretnénk, mert a Falun Gong tagjainak jó az egészségük, sokat edzenek, így a tőlük származó szerv is egészséges lesz.

 

A kórház pedig azt felelte: Rendben, jöjjenek el, rendelkezünk ilyennel. Miután nyilvánosságra került a kutatásunk, a kórházak már csak négyszemközt mondtak információkat, de telefonon keresztül nem. (…)

(…)

 

Létezik turizmus a kínai szerveket illetően?

 

Igen. Vannak olyan országok, ahonnét az emberek a szervek miatt utaznak Kínába. Egykor közvetítők, utazási irodák, sőt charterjáratok is léteztek. Miután nyilvánosságra került a kutatásunk, a téma háttérbe szorult. A kínai kormány olyan határozatot adott ki, amellyel a helyeik műtétjének elsőbbségét támogatták. Tehát, ha transzplantáció miatt repül valaki Kínába, akkor az egy titkos út lesz. De van példa ilyenre is.

(…)

 

Meg tudjuk ezt az egészet állítani?

 

Először is, egyenesen Kínában kellene megállítani ezt az egész üzletet. Másodszor, meg kell állítani a külföldieket abban, hogy ebben az egészben részt vegyenek. Ez azt jelenti, hogy az emberi testeket sem szabadna kiállítaniuk.

(…)

 

Aktuality.skČína si vytvorila továreň na orgány. Počet obetí rastie (rozhovor)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!