Az elmúlt napokban ismét egy régi kérdés ismétlődik. Számít-e, hogy milyen módszerekkel szerzünk bizonyítékokat a bűntettekről vagy a cél szentesíti az eszközt?

 

Reggel az asztalon heverő (újabban reggel az e-mailek közt felbukkanó) rejtett kamerafelvételek és ellopott dokumentumok inkább jogi, mintsem filozófiai kérdésnek bizonyulnak.

 

A büntetőeljárásban keményebb szabályokat alkalmaznak. A törvénytelen bizonyítékokon már nagyon sok bűnös harcos felsült. (…) A politikában azonban más összefüggések is vannak. Azt látjuk csak, amit szeretnénk, és ignoráljuk, ami nem illik a képbe.

 

 hirdetes_300x300  

Ezt azoknál az adóellenőrzési jegyzőkönyveknél látni a legjobban, amelyek kevésbé barátságos színben tüntetik fel az államfőt. Minden a szimpátiától függ.

 

Amennyiben hasonló stílusban diszkreditálnának egy másik politikust (mondjuk Fico miniszterelnököt), akkor azok, akik nem szeretik őt, azokról a hősökről beszélnének, akik éjjelente a különféle dokumentumokat fénymásolták.

 

A folytatásra már senki sem kíváncsi

 

Az egyéni oknyomozás addig a pillanatig szimpatikus, amíg a kedvenceink ellen folyik.

 

A közélet megtisztításához a titkos (nyilvános) dokumentumoknak, a névtelen e-maileknek és banki kivonatoknak nincs jelentősége. A hívőktől a vallásukat nem tudják elvenni, a hitetleneket pedig nem tudják meggyőzni.

 

A titkok leleplezése hozzájárul a bukáshoz. Többé nem bízunk azokban az ellenőrző intézményekben, amelyeknek szigorúan megszabott feltételek mellett kellene végeznie a munkájukat.

 

A legnagyobb katasztrófát az információkban keletkezett káosz jelenti. A felfedezéseket bombasztikus módon tudják leleplezni. Abban a pillanatban, amikor a megszerzett információkat meg kell magyarázni és összefüggésekbe kell helyezni, már senki sem kíváncsi rájuk. Addigra vagy feledésbe merül az egész botrány vagy olyan szintre helyeződik, hogy még a jógik sem fognak róla elmélkedni.

 

Ez egy zsákutca. A jobb társadalom reményében ellopott információk sehova sem vezetnek.

 

Aktuality.sk, Komentár Ľubomíra Jaška: Vykadnuté tajomstvá nikoho nepresvedčia

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!