A megyei választásoknak mindig különleges jelentősége van annak ellenére, hogy az embereket nem érdekli annyira, de megmutatkozik a politikai pártok ereje. A Smernek ezért is fontos, hogy minél több megyefőnöke legyen. Ezért is fog fájni, ha „újabb fejet vesztenek el”.

 

A pártban nagyon nehezen viselték, hogy Besztercebánya megyében 2013-ban Marian Kotleba győzött. Nem is arról volt szó, hogy egy antidemokratikus szélsőségesről beszélünk, aki a partizánok bántalmazásából táplálkozik és fasiszta kiszolgálókat ünnepli.

 

Leginkább arról volt szó, hogy elvesztették a megyét. A régiót, ahol mindig sikeresek voltak azok a pártok és mozgalmak, akik jobb életet ígértek az embereknek. És ennek bizonyítéka Kotleba.  (…) Idén ezért is szövetkeztek Ján Lunterrel. Ha megveri Kotlebát, akkor jófiúk lesznek, akik csatlakoztak a Kotleba-ellenes koalícióhoz. Ha pedig nem, akkor nem az ő jelöltjük volt. (…)

 

 hirdetes_810x300  

Blanár aggódhat

 

A Smer egyik hercege – Juraj Blanár – 2005 óta zsolnai megyefőnök. Míg a legutóbbi választások során a helyzete gyakorlatilag bombabiztos volt, ez ma már nincs így. Blanárnak viszont nincs szélsőséges ellenfele. Legnagyobb konkurense Erika Jurinová parlamenti képviselő (az OĽaNO, SaS, KDH, NOVA és OKS jelöltje).

 

Az AKO legutóbbi felmérésében csak 0,6 százalékkal volt lemaradva Blanár mögött. Jurinová 31,6 százalékot szerzett, Blanár 32,2-őt, ami a statisztikai hibahatáron (2 százalék) belül mozog – ez azt jelenti, hogy simán lehet magasabb támogatottsága, mint a Smer jelöltjének.

 

Miközben Jurinovát az ellenzék támogatja, a Smer koalíciós partnerei nem tettek így. Az SNS Ján Mikolaj egykori oktatásügyi minisztert jelölte, a Most-Hídnak nincs jelöltje. Nem is támogatott senkit hivatalosan.

 

A vég kezdete?

 

És ha ez nem lenne elég, Blanár ellen indul a Smer egykori képviselője, Anton Martvoň is. Az AKO felmérésében 7,6 százalékot szerzett, de ha a végén akár csak 1 százalékot is szeret, az megpecsételheti Blanár sorsát.

(…)

Nem volt olyan rég, amikor a cseh szocialistákra 1,7 millió ember szavazott (2006), de a hétvégén annak is örülhettek, hogy legalább 368 ezer szavazatot szereztek. A HZDS, SDKÚ is hatalmasat zuhant, a KDH is megérezte a vereség ízét. Úgyhogy nem a Smer lesz az első vagy az utolsó.

 

 

Aktuality.sk – Komentár Petra Bárdyho: Odrežú Smeru jednu hlavu a padne?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!