A közszférában dolgozók minimálbérének megváltoztatása miatti vonakodás már hosszú ideje hitelteleníti el Fico „szociális” politikáját. Igen, nem szép dolog, de vannak, akik szívesebben osztogatnak abból, ami nem az övék.

 

Richter miniszter úr Mihál képviselővel folytatott tévés vitájában a megszokott frázisokat ismételte: igen, ez igaz;tenni akarunk érte; talán jövőre, vagy azután; munkacsoportot állítunk fel, és meglátjuk…

 

Még bájosabb volt, mikor a kormányfő beszélt az állami szektorban dolgozók béréről. Drámaian arra figyelmeztetett, mennyi pénzbe kerülnek (nagyjából négy Bžán-féle ügyvédbe). Már úgy látszott, hogy elsírja magát. Honnan teremtse elő rá a pénzt az állam?!

 

 hirdetes_810x300  

(…) A Fico-kormányok hozzáállása miatt a legalacsonyabb „állami” fizetések már évek óta nem követik a minimálbér emelkedését. Azét a minimálbérét, amit nem Brüsszel talált ki, és amit nagy hírveréssel a szlovák szocialisták növelnek, állandó jelleggel, fennhangon: hogy az embereknek jól menjen… Hogy részesülhessenek a gazdaság növekedéséből.

 

Éveket, ne évtizedeket

 

(…) Igaz, hogy a végén az állami alkalmazottak bérét valakinek ki kell egészítenie a minimálbér nagyságára. És gyakran ez a feladat nem az államra hárul – hanem mondjuk az önkormányzatokra.

 

Az is világos, hogy a törvény által szavatolt bértáblázat nélkül senki sem fizetné meg ennek az árát szívesen. Ami jól jön a szakácsnőknek, az hiányozni fog a közvilágításra vagy járdára szánt összegekből.

 

(…) De ha másra nem is jó, az állam legalább nyilvánvalóvá tenné az emeléssel, hogy tiszteletben tartja azt, amit másoktól vár el. És ez nem kevés.

 

Richter miniszter úr tisztában van vele, hogy újabb nyomást fejtenek majd ki rá ezen a téren. Ha felemeli a táblázat alján lévők fizetését, kénytelen lesz emelni a feljebb lévő sorokban is. (…)

 

Az állam természetszerűleg lassabb munkáltató. Amit egy kisebb részvénytársaság fél év alatt megold, azon az állam évekig fog rágódni. Most arról van szó, hogy ne évtizedekig rágódjon…

 

Aktuality.sk, Komentár Ľubomíra Jaška: Keď smeráci plačú nad zvyšovaním minimálnej mzdy

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!