Ján Lunter besztercebányai megyeelnök-jelölttel kapcsolatban sokan vitatkoznak a vallásáról is. Fontos ez egyáltalán?

 

Egy kicsit ellentmondó az egész. Az egyik oldalon a reformáció kezdetének 500. évfordulóját ünnepeljük, amelynek köszönhetően a katolikus egyház mellett lassanként létrejött a keresztény protestáns egyházak családja.

 

A másik oldalon a Besztercebánya megyében zajló választási küzdelem azzal is foglalkozik, hogy a megyeelnök-jelöltek egyike, Ján Lunter a keresztény adventista egyház tagja – ami egyike a kevés, állam által elismert, Szlovákiában közel száz éve működő protestáns egyházaknak.

 

 hirdetes_300x300  

Az emberek egy része azonban tarthat ettől: Egy „szektatag” lesz a megyeelnök? Az adventisták abban különböznek legfeltűnőbben más keresztény vallásoktól, hogy számukra a nyugodalom napja a szombat, nem pedig a vasárnap.

 

A reformáció 500. évfordulójáról és az azt követő időszakról -amely gyakran volt véres- való megemlékezés annak fontosságáról is szól, hogy mi köti össze a különböző keresztény irányzatokat. Természetesen vannak egyházak közti különbségek, de nincs sok köze a megyék jogköréhez, vagy ahhoz, hogy a megyeelnök szombaton vagy vasárnap jár-e templomban. Az emberek ispánt választanak, nem lelkészt.

 

Találkoztunk már hasonló esettel. A 2014-es elnökválasztás kampánya során Andrej Kiskával kapcsolatban kerültek szóba kapcsolatai a szcientológiával. Három év után ezt a szemrehányást már nem róják fel az elnöknek a kritikusai sem. (…)

 

Aktuality.sk – Komentár Lukáša Krivošíka: Volíme župana, nie farára 
kép: Branislav Račko/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!