Robert Ficót orvos gyógyította ki a választási vereségből. Pontosabban egy spin doktor. A spin doktorok olyan politikai specialisták, aki képesek a rossz eseményeket, döntéseket pozitív üzenetként eladni a nagyközönség számára. A Smer médiacsapatában sok a spin doktor, akik állítólag egész jók. Fico régóta várt magyarázat a megyei választásokkal kapcsolatban ezt be is bizonyította.

 

Fico minden bizonnyal úgy döntött, hogy a Smer megyei választásokon elszenvedett vereségét nem politikai szempontból fogja megoldani. Tehát Kaliňákot és Glváčot nem fogja likvidálni, továbbá pártbéli tisztogatást sem fog végezni. A vereséget a médián keresztül fogja megoldani, mégpedig a valóság kiszínezésével. (…)

 

Fico három dolgot jelentett be Szlovákia lakosságának: a Smernek van a legtöbb megyei képviselője; a Smer Besztercebányán is sikeres volt, ahol Luntert támogatták; a megyékben többségi választási rendszer működik, ezért a Smer jelöltjeinek masszív támogatás nem lehetett elég a valódi győzelemhez. Önmagukban ezek az állítások helytállóak. Főleg a Smer embereinek és környezetének, akiket Fico szeretne megnyugtatni és kihúzni a depresszióból.

 

 hirdetes_810x300  

Maďarič a nevén nevezte a dolgokat

 

(…) A valóságot a Smer alelnöke, Marek Maďarič kommentálta helyesen: a megyei választások a Smer számára vereséggel végződtek. Amennyiben  a párt nem akarja ezt az irányvonalat követni, akkor jelentős változásokat kell véghezvinnie.

 

(…)

 

Ficónak mint vezetőnek két választási lehetősége volt. Vagy felelősséget vállal, támogatja a párt kritikusait és bejelenti, hogy a pártban változások várhatók, vagy eltapossa a lázadást és a régi, inkább médiás mintsem politikai stratégiáját fogja folytatni. A második lehetőséget választotta és elkezdte a retusálást…

 

Mitológia vs. valóság

 

Fico „elfelejtette” megemlíteni, hogy a Smer képviselőinek a száma összességében véve lényegtelen. Az erőviszonyok a fontosak. Az ellenzéki pártoknak, illetve a koalícióiknak erősebb a pozíciójuk, mint magának a Smernek. Mint a megyefőnököket, mint a képviselő-testületet illetően. Ennek az egésznek nem az az oka, hogy az ellenzék jó kampányt folytatott volna. Nem. Az ok az, hogy a Smer kiégett. (…)

 

Továbbá: Luntert a Smer nyertesi közé sorolni magában egy rossz vicc. Való igaz, hogy a Smer támogatta Luntert, sőt a Smer választói is támogatták. Ennek ellenére Lunter választói bázisának semmi köze sincs a Smerhez. Luntert kiaggatni a kormányfő faliújságjára egyszerűen badarság (….).

 

Végezetül: amennyiben a többségi választási rendszerről beszélünk, akkor Fico elhallgatta azt az aprócska tényt, hogy ő kényszerítette ki a megyei választások második körének eltörlését. Ennek a szabálymódosításnak kellett volna segítenie a Smernek, hiszen Ficónál és a Smernél a választások második köre guillotine-ként működik (legutóbb az államfőválasztásoknál 2014-ben). A szabálymódosítás nem segített. Az ellenzék a második kör nélkül is győzedelmeskedett.

 

A Smer úgy fest, mint egy megviselt erőd, amelyik elveszítette a bástyáit. Az „elveszett” Ficónak pedig csak arra volt ereje, hogy ezeket az elvesztett bástyákat felrajzolja a térképre.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Fico súrne potreboval doktora

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!