(…) Zseniális ötlet?

 

A politikában már jöttek létre furcsább szövetségek is. A megfelelő szövetséges megtalálása megfelelő időben zseniális ötlet lehet. Vagy nem.

 

Matovič „magyar” ötlete jelenleg furán néz ki. Egy széleskörű koalíciót szeretne létrehozni a „rossz ellen” (természetesen Fico ellen). Ez az erkölcsi feladat mindenkit fel kellene hogy lelkesítsen és jöhet az összefogás. Egy etnikai párt (mint az MKP) azonban mindig csak saját céljait fogja szem előtt tartani.

  hirdetes_300x300   

 

Ha egyszer erősebb lesz és valaki kétnyelvű feliratokat, a nemzetiségi jogok bővítését és több pénz ígér a magyar kisebbségnek, akkor mindegy lesz nekik, hogyan hívják az illetőt. Itt az idő, hogy a szlovákiai magyarok kilépjenek a politikai izolációból. A kérdés az, hogy valóban Matovič játszadozása-e a megfelelő út ehhez.

(…)

Az OĽANO szavazói egy konzervatívabb, gyakran nemzeti érzelmű emberek. Egy OĽANO-MKP koalíció egyik oldalon növekvő oszlopa a másik oldalon automatikus csökkenést fog eredményezni.

 

Bugár féltékeny

 

Matovič elmélkedésére a hétvége ellenére is reagált leghíresebb „csodálója”, Bugár Béla. A kétségbeesett politikusok kétségbeesett dolgokat csinálnak. Bugárban megdobban a magyar szív (és a féltékenység). Egy pillanatra elfelejtette, hogy a Most-Híd nem akar etnikai párt lenni. Tanácsokat ad Matovičnak, hogyan kell segíteni a magyaroknak. Például az adósságfék „elengedésével”, hogy Dél-Szlovákiában (figyelmeztet, hogy nemcsak ott) új gyorsforgalmi utak és autópályák épülhessenek.

 

Ez visszatérés a múltba. Az etnikai érdekek újra fontosabbak, mint az egészséges gazdasági gondolkodás. Bugár idegeskedése teljesen felesleges. Az ellenzéki pártok álljanak össze azzal, akivel akarnak. Neki van elég gondja kollégáinak őrzésével a kormányban.

 

A magyarkártya érdekes módon tér vissza. Szerencsére most nincsenek véres szemek, csak politikai kalkulációk. Egyelőre úgy néz ki, ez csak egy gyorsan kialvó projekt lesz. Az MKP számára az egyetlen előny az, hogy nem kell fizetnie azért, hogy a párt beszédtéma legyen.

 

Aktuality.sk – Komentár Ľubomíra Jaška: Z Matoviča Matovics
kép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!