A főcím talán nevetségesnek tűnik, vagy éppen irreálisnak vagy abszurdnak, csakhogy… Passzol ahhoz a játékhoz, amit Matovič per pillanat űz, és amelyet (legyen bármennyire abszurd) komolyan gondol.

 

Nem csak az árnyékkormányról van szó, amit hétfőn jelentett be – hogy megelőzze Sulíkot és az SaS-t. Matovič stratégiája jóval átfogóbb.

 

Az Egyszerű Emberek a magyar MKP-val és a Hlina-féle KDH-val is együtt dolgoznak. Próbálják együttműködésre késztetni a jobboldali pártokat, vagy legalábbis egy szövetségbe terelni őket. Az MKP egyelőre elutasítja, a KDH is tartja az egy lépés távolságot, de ez annyira nem is lényeges. A lényeg a kezdeményezés maga.

 

 hirdetes_400x285  

A legerősebb jobboldali pártért folyó verseny

 

Mindeközben Matovič elég nyíltan vállalja és megvallja az OĽaNO ambícióit: el tudná képzelni, mint a legerősebb ellenzéki pártot, esetleg mint egy szélesebb együttműködés magját, amely a konzervatív pártokból áll össze, és amelyet egy együttműködési szerződés szavatolna az OĽaNO, KDH, SMK részéről. Egy ilyen triumvirátus 20 százalékos preferenciával is rendelkezhetne.

 

Ilyen kontextusban az árnyékkormány ötlete nem is annyira őrültség, sokkal inkább egy terv része. Egyszerűbben: Matovič nem csak Dankoval akar versenyre kelni a legerősebb jobboldali párt címéért, de Sulíkkal is. És ezzel ringbe szállt az esetleges jobboldali kormány domináns pártjának pozíciójáért is.

 

Már csak egyetlen kérdés maradt: ki lesz az Egyszerű Emberek vezére? Vagyis, hogy Matovič csak egy „kívülálló kapitány” lesz, egy háttérben működő mozgatórugó, nem hivatalos vezető, vagy annál több. Erre a kérdésre azonban egyelőre sem maga Matovič, sem pártja nem tud válaszolni, ezért nem kiáltották ki Rémišovát „árnyékkormányfőnek”.

 

(…) Végül: Matovič legnagyobb problémája személyes illetve jellembeli természetű. Mert minden adottsága megvan, hogy kitúrja Ficot és Kaliňákot, de arra már nincs, hogy vezetőként a helyükre is lépjen. (…)

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Matovič chce byť líder pravice

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!