El kell ismerni, Bugár meglepetést okozott – de csak óvatosan. Fico színháza után jön Bugáré.

 

Dacolása a kormányfővel szimpatikus. Itt most nem a képviselői fizetések befagyasztásáról van szó. Itt elvekről van szó: arról, hogy Fico feltörölheti-e partnereivel (és a parlamenttel) a padlót, vagy nem. Bugár azt üzente neki, hogy nem.

(…)

Fico stratégiája a koalíciós partnerekkel történő viták során mindig ugyanaz volt. Előhúzta az előrehozott választások kártyáját és a Smer rejtett választási erejét, majd teljes dominanciára tett szert.

(…)

 hirdetes_810x300  

Amikor Procházka és Bugár a választások után a Smerrel tárgyaltak jelezték, hogy nem szeretnék a kormányban látni Kaliňákot és több minisztert szeretnének, Fico azzal fenyegetőzött, hogy távozik az asztaltól.

 

Hasonlóan rendíthetetlen volt Fico az év elején is, amikor Danko az energetika irányítását (vagy legalább az Árszabályozási Hivatalt) követelte. Fico megkérdezte Dankot, hogy ki akar-e állni a kamerák elé és megmagyarázni, hogy a kormány megbukik és az SNS megpróbálja Matovičcsal… Danko visszavonult és leszegte fejét.

 

A nyáron szintén Danko úgy döntött, hogy a szolga szerepe számára nem megfelelő. Teljesen új koalíciós szerződést akart. Eredmény? Fico jól megpofozta, eltávolította Plavčant és hazaküldte egy új koalíciós szerződéssel…

(…)

Most, amikor a képviselők elutasították a fizetések levágását, Fico újra bevetette azt, ami már x alkalommal működött. A kormány bukásával fenyegetett, illetőleg a bérek befagyasztásáról szóló szavazást a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvánnyal kötötte össze.

(…)

 

Természetesen Bugár lázadása nem vezet előrehozott választásokhoz. A kormány bukása senkinek sem érdeke. Bugár és Danko sem akarja, Fico számára pedig nem első számú lehetőség. A megyei választások megmutatták, hogy a Smer szuverenitása és legyőzhetetlensége babona.

(…)

Bugár már elmondta, mit szeretne. Nem szeretné a képviselői fizetések ezer eurós emelését, de kezdetnek mondjuk, egy eurós növelést.

 

Egy euró.

 

Hmm. Egy ilyen „követelés” egy vezető szempontjából nem tűnhet durvának vagy merésznek. És egyáltalán nem lehet indok a kormány bukására. Hogy reagálhat erre Fico? Valószínűleg azt mondja majd, hogy tanácskoznia kell Kažimír pénzügyminiszterrel.

 

Aktuality.sk – Komentár Daga Daniša: Bugár usúdil, že nie je pohonič tiav
kép:  Erik Adamson / Aktuality.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!