Az egészségügyben bevezetett új illetékek két kategóriába sorolja az embereket

 

Képzeljék el a következő helyzetet: Pénteken fagyos idő volt a városban, így sikerült egy jégdarabon megcsúsznom és megkarcolnom az autót. Mivel önrész nélküli casco biztosításom van, nem különösebben zavart.

 

Amikor viszont felhívtam az autószervizt, az ügyintéző érdekes újdonságról tájékoztatott, ami meglepett. Állítólag új törvényt fogadtak el, így már nem tud csak úgy berendelni. El kell döntenem, és két lehetőség közül választhatok:

 

 hirdetes_810x300  
  1. Jövök délelőtt és várni fogok. Kérdés, hogy egyáltalán sorra-e kerülök. De egy nap majd valamikor biztosan berendel a javításra, melyet a biztosító átfizet.
  2. Vagy jöhetek délután 13.00 óra után, amikor konkrét időpontot tud adni. „Remek,” mondom, „jövök délután ”. „De van itt egy kis bökkenő”, mondja az ügyintéző. „Milyen?” kérdezem. „Ez esetben, ha pontos időpontra jön, az egész javítást saját magának kell fizetnie.”

 

Ez az egész egy nagy butaság, gondolják? A casco biztosításnál semmi ilyesmi nem történhet meg, fellélegezhetünk. A Smer vezette koalíció azonban pontosan ilyen rendszert vezetett be az egészségünk „casco biztosításánál“, azaz az egészségbiztosításnál. Melyet a parlamenti többség meg is szavazatott. Így ha a kocsija helyett Ön csúszik meg a jégen, jövő év májusától az egészségünk „megjavítása” a körzeti orvosunknál pontosan a fenti forgatókönyv szerint valósul meg.

 

Képviselői módosítással (szerk. megj, Bastrnák Tibor, a Most-Híd politikusa nyújtotta be), feltűnés nélkül, anélkül, hogy erről bármilyen vita zajlott volna, a koalíció lényegében megszünteti az egészségügyben eddig érvényes szolidáris rendszer. És amerikai, hibrid, kommersz rendszerre alakítja át, melyben az orvosok két kategóriába fogják majd a betegeket:

 

B kategóriás betegekre – egészségbiztosítással – akikre az idejük 70 százalékát szánják rá, előrendelés nélkül. És A kategóriájú betegekre, akik keményen, készpénzben fognak fizetni a törvény alapján, akikre délután 13.00 órától, munkaidejük 30 százalékában lesz idejük.

(…)

Nem számít, hogy a biztosítók lassan, folyamatosan már illeték nélkül vezetik be a konkrét időpontra való berendelés lehetőségét. Nem számít, hogy az Alkotmány 40. cikkelye garantálja az ingyenes egészségügyi ellátást a saját biztosításunkból

 

Nem számít, hogy az egész fejlett Európában szolidaritáson alapuló egészségügyi rendszer van érvényben. Mi egy saját. „szlovák“ biznisz utat választottunk. Utat a pokolba.

 

(…)

 

 

 

Aktuality.skMarcel Klimek: Nové poplatky u lekára sú absurdné

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!