Az atuality.sk-n futó cikksorozat az önálló Szlovákia 25 éves időszakát mutatja be. Tomáš Kyseľ a sorozat legújabb részében többek között 2001-re tekint vissza, amikor a magyarok számára oly fontos Komárom megye elutasítása miatt az akkori Bugár Béla vezette MKP a Dzurinda-kormányból való kilépéssel fenyegetőzött. Mint ismert Szlovákiát akkor az SDKÚ – KDH – MKP – ANO kormány irányította (szerk.megj.)

 

(…)

2001 nyarán már tényleg kevesen hittek abban, hogy Dzurinda kormánya kibírja a választási időszak végéig. A súlyos kormányválság azután robbant ki, hogy a parlament elfogadta Szlovákia jelenleg is ismert, nyolc megyés elosztását.

 

Az akkor kormánykoalíciós MKP hatalomra kerülése óta harcolt egy önálló Komárom megyéért. Mivel azonban a pártnak ezt nem sikerült keresztülvinnie, az MKP elnöksége egyhangúlag megszavazta a koalícióból történő kilépést.

 hirdetes_810x300  

 

„Bugár Béla nem vette fel a telefont és tekintettel a pártban uralkodó állapotokra nem akart találkozni velem” emlékezett Dzurinda a Kde je vôľa, tam je cesta című könyvében. Egyszer azonban augusztusban a V4 kormányfőinek balatoni tárgyalásán megcsörrent Dzurinda telefonja.

 

 

„Itt Béla, minden megoldódott. Egyhangúlag megszavaztuk a kormányból való kilépést” – mondta a kormányfőnek.

 

„Szerencsére, csak három másodpercig állt meg bennem az ütő, majd utána Bugár nagyon hangosan, szívből jövően felkacagott” – írja könyvében Dzurinda. Az MKP maradt a kormányban, viszont következetes decentralizációt kért és a hatáskörök átruházását a községekre és a városokra.

(…)

Aktuality.sk –  Ako Bugár nachytal Dzurindu a kde skončila národná hrdosť SNS
kép: TASR/aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!