Robert Fico elégedett lehet. Az Alkotmánybíróság irányításáért indított küzdelmet megnyerte – anélkül, hogy az államfő problémát okozott volna. Hozzá kell tenni, hogy Kiska visszalépése a három „fekete” bírónál nem  a küzdelem vége. Még csak a kezdetén vagyunk.

(…)

Jó lépés

 

Kiska tegnap világosan jelezte, hogy decemberi „kapitulációja” nem feltétel nélküli. Az Alkotmánybíróság döntését rendkívül keményen kritizálta és ellentmondásosnak nevezte, valamint nyitva hagyta saját lehetőségeit.

 

 hirdetes_400x285  

Kiska elmondta, hogy ebben a konkrét esetben, a három bíró esetében él kizárólagos jogkörével és kinevezi őket. De nem kötelességből. Ezt is azért teszi, hogy az Alkotmánybíróság ne folytassa ezt a pert „önkényes döntéseivel”, ami Kiska szerint a rend felbomlásához vezethet.

 

Amennyiben a mási kilenc alkotmánybíróról van szó, a parlament házi feladatot kapott. 2019-ig a képviselőknek szigorítaniuk kell a jelöltek kiválasztásán. Ez leginkább Bugárnak és Žitňanskának felhívás (már ha felébred a miniszter). Más szavakkal: a képviselőknek tisztelniük kell az államfőt és kifogásait az új alkotmánybírókkal szemben.

 

Kiskának ez a hozzáállása elvileg és taktikailag is helyes. Fico nem kaphat egy biankó csekket arra, hogy az Alkotmánybíróságot teljesen pirosra fesse.

(…)

Furcsa lépés

 

Pont ebben a helyzetben tett Kiska egy különös és nem túl előrelátó lépést. Nyilvánosan kijelentette, hogy elutasította, elutasítja az „üzletelést” Ficoval. A kormányfő azt javasolta, hogy Kiska nevezzen ki legalább egy jelöltet (Mamojkát), Fico pedig engedne más szabad helyeknél…

 

Ez egyáltalán nem néz ki elfogadhatatlan üzletnek. Sőt. Ez annak a tevékenységnek az alapja, amit politikának hívunk. Ha valaki el akar valamit érni, kompromisszumokat kell kötnie, politikai egyezségeket és politikai üzleteket. Ha elutasítja, erősnek kell lennie ahhoz, hogy legyőzze riválisait.

 

Ez valószínűleg nem Kiska esete lesz. A Ficoval, parlamenttel és legújabban az Alkotmánybírósággal folytatott küzdelemben ő a gyengébb. Vagy alkudozik, vagy semmit nem kap. Úgy néz ki, hogy Kiska az egyik kezével körültekintően kinyitotta az ajtót a miniszterelnökkel és parlamenti többséggel való alku és megegyezések előtt, de aztán a másik kezével bezárta. Nincs üzlet….

(…)

 

Aktuality.sk – Komentár Daga Daniša: Kiska urobil jedno dobré rozhodutie. A jedno čudné
fotó: aktuality.sk/reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!