Miért döntöttek úgy, hogy elhagyják Szlovákiát?

 

A fő ok az volt, hogy a férjem munkaajánlatot kapott Svájcban. Egy évvel az egyetem befejezése után felvették a CERN-be (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a részecskefizikai kutatások európai szervezete – szerk. megj.). Egy ilyen ajánlatot nem utasít vissza az ember, főleg nem akkor, amikor még fiatal. (…)

 

Mi lepte meg Önt Svájcban? Van valami, amit a mai napig nem tudott megszokni?

 

 hirdetes_810x300  

Svájc, természetesen egy magas életszínvonallal rendelkező ország. Az emberek itt viszonylag jól élnek, magasak a fizetések, de ehhez viszonyítva a szolgáltatások és a termékek árai is magasak. Tudtuk, hogy mit vállalunk, de még így is sokkot kaptunk.

 

Az első két hétben azt hittem, hogy vegetáriánusok leszünk, mert Svájcban rendkívül drága a hús. Hasonló módon meglepődtem a hagyma árán is. Itt négy nagy hagyma három euróba kerül. Természetesen, az élelmiszerek rendkívül minőségiek, nagy különbséget lehet érezni az itteni és a hazai tej, hús, sonka, zöldség és a csokoládé között.

 

Azt gondoltuk, hogy minden úgy fog működni, mint a híres „svájci“ óra. Vannak dolgok, amik tényleg így működnek, ám Svájcban is hatalmas a bürokrácia.

 

Hogy tekintenek Önökre a svájciak, egyenrangúnak érzik magukat?

 

(…) Annak ellenére, hogy Genf nemzetközi város rengeteg nemzetközi céggel, ahol a világ összes nemzetisége megfordul, mégiscsak egy francia régió, ahol az irodán kívül az angol nyelvvel nem sokra megy az ember. Egyikünk sem beszél franciául, így valószínűleg könnyebb lenne az életünk, ha beszélnénk a nyelvet. (…)

 

Volt valami, ami Szlovákiában mindennapos volt, itt viszont fel kellett adnia, mert a helyiek bizarrnak tekintenek rá?

 

Szlovákiában mindennapos, hogy az ember munka után elmegy bevásárolni, sőt, még vasárnap is nyitva tartanak a boltok. Itt elüti az óra a 18.00 órát, aztán már semmit nem tudsz sem elintézni, sem beszerezni. Az összes bolt, szupermarket, bevásárlóközpont bezár. Vasárnap egész nap minden zárva tart. Ilyenkor Genf a lelkek városává változik. Amennyiben vendég érkezik, akkor tényleg nincs hova beülnötök még egy kávéra sem. Hiányoznak a kis kávézók, melyek Szlovákiában oly elterjedtek.

 

Kicsit kénytelenek voltunk feladni a szociális életünket, nem járunk olyan gyakran ebédre, vacsorára vagy kávéra. Szlovákiában ez mindennapos dolog volt. Egy menü itt minimum 25 svájci frankba kerül, ami számunkra nagyon sok. Az olyan szolgáltatások, mint a fodrász, a különféle kurzusok és a fitnessz számomra tabunak számít, hiszen hatalmas összegeket kérnek érte. (…)

 

Mit hozna át Svájcból Szlovákiába?

 

Ahogy már említette az ételek minősége itt jóval magasabb. Ezt az élelmiszerminőséget kívánnám minden szlovákiai számára is. Az emberek itt lazák, emellett igyekeznek egészségesen élni. Például a CERN-ben egyáltalán nem készítenek rántott ételeket. A kirántott szelet és a kirántott sajt számukra semmit sem mond. Az emberek az ebédszünetben inkább futnak vagy elugranak a fitnesszbe.

(…)

 

Mit hozna át Szlovákiából Svájcba? Van valami tipikus hazai dolog, ami hiányzik Svájcban?

 

Svájcban a hagyományos ételek hiányoznak: a juhtúrós galuska és a székelykáposzta. Ezenkívül semmi más. A konyha nemzetközi, az élelmiszerek pedig minőségiek.

 

Épp ellenkezőleg, szívesen áthoznám Szlovákiába a svájci fegyelmet és tisztaságot. A városokban sehol sem találni eldobott szemetet a földön vagy összefirkált épületeket. Ami a fegyelmet illeti, a svájciak betartják az összes szabályt és előírást, ezért is mondhatjuk azt, hogy náluk ez igazán működik. (…)

 

Aktuality.skSlovenka vo Švajčiarsku: Cudzinci musia spĺňať rôzne kritériá, krajina sa chráni

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!