Martina Lubyová úgy döntött, hogy megerősíti pozícióját az oktatásügyi minisztériumban.

 

Amikor Martina Lubyová váltotta Peter Plavčant az oktatásügyi minisztérium élén, akkor olyan hírek röppentek fel, miszerint a tárca problémáit jól ismerő, magasan képzett tudós asszony érkezik a minisztérium élére. Sőt, még csendesen, a feltűnéskeltés legapróbb jele nélkül, de az ellenzéki képviselők soraiból is elhangzottak olyan vélemények, amelyek elismerték Lubyová jelölését az oktatásügyi tárca élére.

 

Mára azonban minden megváltozott.

 

 hirdetes_810x300  

A Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) világos elképzelései vannak a tárca irányításáról. Csak ők, senki más, ellenőrzés nélkül.

 

(…)

 

Annyi biztos, hogy az oktatásügyi tárcánál érdekes dolgok történnek. Martina Lubyová miniszter asszony először a hamis hírek terjesztőjét, az SNS elnökének, Andrej Dankónak az illumiátus-hívő tanácsadóját, Lukáš Machalát alkalmazta, majd nem sokkal később el is bocsátotta.

 

Ezután úgy döntött, hogy megszünteti az Oktatáspolitikai Intézetet (IVP) és meneszti azokat az elemzőket, akik abban az ügyben adtak tanácsot, hogy miképpen kell effektíven bánni a közpénzekkel. (…)

 

Mindez még nem minden. A miniszter asszony módosította az oktatásügyi tárca államtitkárainak hatáskörét mégpedig úgy, hogy a kulcsfontosságú jogkörök kizárólag csakis hozzá tartozzanak. Peter Krajňák, most-hidas államtitkártól átvette a regionális oktatásügyet, míg a smeres Oľga Nachtmannovától a tudományokat.

 

A miniszter asszony saját kezébe vette az irányítást, ami gyakorlatilag korlátlan hatalmú uralkodót varázsolt belőle az egész oktatásügyi tárca felett. Ezzel a lépéssel az SNS a koalíciós partnereik kárára megerősítette kompetenciáját az oktatásügyben.

 

A nemzetiek rendkívül látványosan indították az új évet. Az oktatásügyben pedig sikerült megteremteniük Lubyová cárnő kultuszát.

 

Aktuality.sk, Komentár Petra Bárdyho: Cárovná Martina

Nyitókép: SITA/Diana Černáková

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!