Amennyiben azt szeretnénk elérni, hogy a fiatal generáció elhiggye nekünk, hogy jó dolog Szlovákiában maradni, akkor a politikai elitnek legalább tettetnie kellene azt, hogy számukra igenis fontosak a fiatalok, nem pedig arrogánsan elutasítani őket.

 

2015. december 5-ét írunk, a Smer-SD ünnepélyes keretek között ülésezik. Sokan arra várnak, hogy kiderüljön, mit is tartogat a Fico-kormány harmadik szociális csomagja. Jó hír érkezik a szlovákiai felsőoktatási intézmények számára: tízezer diák számára 50 millió eurós támogatást ígérnek az internátusok felújítására. Mindemellett a Fico-kormány azt is megígéri a diákoknak, hogy ezentúl alacsonyabb lakbért fognak fizetni (további 25 millió az állami kasszából – szerk. megj.).

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Semmi sincs ingyen

 

Természetesen semmi sincs ingyen. A kormányfő bizonyos feltételekhez köti az ígéretek teljesítését: a Smernek kormányra kell kerülnie. Azt is tegyük hozzá, hogy az ígéretekkel pár hónappal a parlamenti választások előtt rukkoltak elő.

 

Fico a Smerrel megnyerte a választásokat, és az SNS-szel, a Most-Híddal, valamint a Sieť torzójával kormányt alapított. És kérem szépen, az internátusok felújításáról szóló történet itt véget is ért. Pontosabban a miniszterelnök számára ért véget a történet, aki már több mint 20 hónapja úgy tesz, mintha semmiről sem tudna.

 

Az oktatásügyi minisztérium már a tavalyi évre azt kérte, hogy 15 millió euróval emeljék meg a költségvetést az internátusok rekonstrukciója érdekében. Az kért összeget nem kapták meg. Erre az évre 20 milliót kértek, és hasonlóképpen jártak el az ügyükben. 2015–2017 között az állami költségvetésből 2,5 milliót adtak az internátusok felújítására.

 

Nos, a diákok és az iskolák ismét magukra maradtak a problémájukkal. Két évvel vagyunk a választások után, és még két év van a következő választásokig. A Smernek és Robert Ficonak még van egy csomó ideje.

 

A diákok nem felejtettek

 

(…) „A felsőoktatási intézményekben tanuló diákok megérdemlik azt, hogy tudassák velük, számíthatnak-e egyáltalán az ígéretek teljesítésére vagy sem. Az ígéret betartása alapvető feltétele annak, hogy a fiatalok bizalommal tekintsenek arra a politikai reprezentációra, ami már így is meggyengült erővel bír“ – írták keddi nyílt levelükben a diákok a kormányfőnek.

 

(…)

 

Már nem is titok, hogy 2015 decemberében mire is ment ki a játék a Smernek. A választások előtti kampányban átverték a diákokat, most pedig az arrogáns kijelentéseikkel véget akarnak vetni az egész történetnek. A kormányfő azon nyilatkozata miszerint „a fiatalok jelentik a jövőnket“ azt a kérdést veti fel, hogy valójában kik azok a fiatalok, akikre ő gondolt. Talán egy névjegyzék segítene az utánajárásban.

 

Aktuality.sk, Komentár Petra Bárdyho: Ako Robert Fico oklamal študentov

Nyitókép: Facebook/Robert Fico profilja

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!