Andrej Kiska államfőt huzamosabb ideig jóval megbízhatóbb és hitelesebb politikusnak vélték, mint Robert Fico kormányfőt. Ma már úgy tűnik, hogy mindez csak babona.

 

(…)

 

Kiska támogatottsága mélyponton van. Az államfővel szembeni elvárások pedig egy kérdésre redukálódnak: indul-e másodszor az államfőválasztásokon, vagy márciusban megköszöni a figyelmet, és bejelenti a „game overt“.

 

 hirdetes_300x300  

Annak, hogy Kiska miért törpül el évről évre az emberek szemében, három oka van.

 

1. A Fico–Kiska állóháború nemcsak a miniszterelnököt gyengítette le, de az államfőt is. Ebben a vitában nem csupán az államfő poprádi magánútjaira ment ki a játék, ami hirtelenjében kezdte el bökni Fico csőrét. Egyszerűen: Kiskának és a választói többségének nem jött be a konfrontációs stílusú poltika.

 

Míg Kiska kritikával illette a Fico-kormányt, addig nem esett csorba a népszerűségén. A helyezet akkor fordult rosszra, amikor Kiska a támadások célpontjává vált, és védekezésre kényszerült. Ilyen helyzetben egy Mečiar és egy Fico érzi magát szuverénnek. Esetleg Dzurinda, de nem Kiska, akinek idegennek bizonyultak a személyes konfliktusok.

 

2. Kiska nem tudta kezelni az adócsalással kapcsolatos botrányát. Vagyis azt a botrányt, melynek során kiderült, hogy a családi KTAG cégén keresztül törvénytelenül finanszírozta a választási kampányát, majd túl sok áfát igényelt vissza a kiadásokból. Kiska ahelyett, hogy elnézést kért volna és beismerte volna, hogy hibázott, arroganciát és sértődöttséget mutatott az „információk kiszivárogtatása miatt”.

 

Sőt, Kiska olyan messzire ment, hogy a személyes ügyében történt információ-szivárogtatás miatt Szlovákiát „maffiaállamnak” nevezte. (…) A kormány, pontosabban Fico és Kaliňák megérdemli a kritikát. De azzal etetni a választókat, hogy egy maffiaállamban élnek és dolgoznak – melynek feje mellesleg maga Andrej Kiska – kicsit nehezen emészthető kijelentés.

 

3. Kiska elmulasztotta annak a lehetőségét, hogy megszerezze a választók támogatását. Sőt, annak a lehetőségét is, hogy bebizonyítsa, képes cselekedni. Ehelyett mit tett? Elkezdett bújócskázni. Ez a legsúlyosabb oka annak, hogy miért is csökken a megbízhatósága.

 

(…)

 

Fokozatosan megmutatkozik, hogy Andrej Kiska nem olyan „vezető“, mint amilyennek a fanklubja beállítja. A vezető olyan személy, aki képes kiharcolni az esélyeket, s ezekkel tud is élni. Nem pedig egy olyan valaki, akit folyton – sikertelenül – belekényszerítenek valamibe.

 

Aktuality.skKomentár Daga Daniša: Prečo Kiskovi padá podpora

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!