Peter Nagy nyíltan beszélt arról, hogy kik támogatják őket anyagilag, honnan származnak a jelvények és a bannerek, és mennyibe kerül maga a menet.

 

Ki finanszírozza azokat a meneteket, amelyeket Önök szerveznek?

 

A múlt heti menetet nyilvános gyűjtésből szerveztük meg. Az Emberek az Emberekért (Ľudia ľuďom) portálon megjelent egy felhívás azzal, hogy összegyűjtünk-e 3000 eurót arra, hogy lerójuk a tiszteletünket Ján Kuciak és Martina Kušnírová emléke előtt.

 

 hirdetes_810x300  

Ezt a gyűjtést több tucat ember támogatta. A pénteki menetet pedig abból a gyűjtésből finanszírozzuk, amit a transzparens számlaszámunkon is közzéteszünk. Mindenki megnézheti azoknak a nevét, akik pénzt küldtek nekünk. Mi nem titkolózunk. Átlagosan 20 és 30 eurós támogatások érkeznek.

 

Mennyibe került a pénteki menet?

 

A színpad a hangosítással együtt ezer euró. A menet élén jelenlévő transzparens 50 euróba került, és egy olyan reklámcég csinálta, aki csak a költségek megtérítését kérte. További 50 euróból szórólapokat nyomtattunk, míg kb. 130 euróba kerültek a szervezők és az önkéntesek számára bérbe vett hangosbemondók.

 

Az önkéntesek reflexmellényeiért darabonként két eurót fizettünk, és összesen 80 darabot rendeltünk. Jelenleg még az iratok összegyűjtése folyik. Ha meglesz mindegyik, nyilvánosságra hozzuk, hogy mindenki lássa, hova is ment a pénz.

 

Mennyi időbe telt összeszedni a pénzt az első menetre?

 

Kevesebb mint 24 órába. A gyűjtést szerdán indítottuk el, csütörtökre pedig a teljes összeget megszereztük.

 

Miért szervezik meg ezeket a meneteket?

 

A múlt heti menetet azért szerveztük, hogy megtiszteljük Ján Kuciak és Martina Kušnírová emlékét. Továbbá azért, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem akarjuk, hogy Szlovákiában ilyen dolgok történjenek. Egy újságíró meggyilkolása megengedhetetlen dolog. Főleg akkor, ha összefüggésben állt a munkájával.

 

(…)

 

Menetek vs. politikusok: ők szólítják meg Önöket, vagy Önök szólítják meg őket?

 

Egyetlen politikussal sem kommunikálunk. A pénteki menetünk pártatlan volt, és ilyen lesz a második, tisztességes Szlovákiáért indított menet is.

 

A politikus mindennapi polgárokként vehetnek részt a meneten. Nem tartozunk egyetlen párthoz sem, sőt, egyikkel sem működünk együtt. Ezeket a vádakat elutasítom. Az összes politikust, aki megszólított minket azzal a kéréssel, hogy felszólalhasson a színpadon, határozottan elutasítottuk.

 

Akkor miért szólalt fel Andrej Kiska államfő?

 

Azért engedtük meg neki a felszólalást, mert Kiska egyetlen politikai párthoz sem tartozik, emellett pedig a társadalom egybekovácsolásának szimbólumává vált. Volt azonban egy nagyon nyomatékos feltételünk. A beszédét egyetlen műsorvezető nem fogja felolvasni, a neve pedig nem fog szerepelni a felszólalók között. Ezekkel a feltételekkel egyetértett. Úgy érkezett a menetre, mint egy egyszerű polgár és egyperces csendet szentelt Ján és Martina emlékére.

 

(…)

 

Semmiféle titkos találkozó?

 

Az életünk csupán abban változott meg, hogy a mindennapi munkánkon kívül a szabadidőnkben a menettel foglalkozunk. Estefelé egy lakáson találkozunk a barátokkal. Erről a lakásról egy fényképet is nyilvánosságra hoztunk a közösségi oldalon. Itt osztjuk ki egymás között a feladatokat, összesen hatan vagyunk.

 

Valaki pizzát vagy sört hoz, emellett pedig kávét főzünk. Az idő nagy részében egymás mellett ülünk, és visszaírunk a facebookos üzenetekre, valamint az e-mailekre.

 

Most egy kicsit elkanyarodom. Menedzserként dolgozom, a feleségem szintén menedzser, ezért a menetek során menedzserekként gondolkodunk, és tapasztalatunk van az emberek irányításával. Amennyiben a kormányfő úr professzionálisan megszervezett menetekről beszél, mi örülünk ennek. Mintha azt mondaná nekünk, hogy jól végezzük a munkánkat.

 

Megéri Önnek ezeknek a meneteknek a megszervezése? Munka után még képes ezzel foglalkozni?

 

Szemrehányást tennénk, ha nem csinálnánk az országunkért semmit ezekben az időkben. A feleségemmel mindig azt hirdetjük, hogy milyen fontos a polgári elkötelezettség. Ezt mindig, mindenhol nagy hanggal mondjuk. Aztán jön egy ilyen helyzet és mi maradjunk csöndben? Mondjunk azt, hogy csinálják helyettünk mások? Ez álszentség lenne.

 

Azt szeretnénk, ha Szlovákia tisztességes ország lenne, ahol az emberek bíznak a saját kormányukban. Vannak olyan pillanatok, amikor elbizonytalanodunk, és azt kérdezzük, hogy van-e értelme ennek az egésznek. Főleg akkor, amikor azt halljuk, hogy a legmagasabb politikai képviselők támadnak bennünket. Erre valóban nincs szükségünk. Másrészt viszont rendkívüli módon segít az a hatalmas támogatás, amit a meneteken kapunk.

 

Aktuality.skOrganizátor pochodov: Každý môže vidieť, kto nám posiela peniaze (rozhovor)

Nyitókép: Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!