Richard Stanke színésznek a csütörtöki Tisztességes Szlovákiáért tüntetésen elhangzott beszéde.

 

(…)

 

Peter Pellegrini kormányának éppen egy hónappal azután szavaztak bizalmat, hogy Szlovákiát megrendítette Ján Kuciak újságíró és menyasszonyának, Martina Kušnírovának a halálhíre. Egy hónappal azután, hogy minden oldalról áradni kezdtek ránk azok az információk, miszerint a szlovák politikán felülkerekedett a korrupció és a szervezett bűnözés.

 

 hirdetes_300x300  

A nyilvánosság nyomása változást hozott a belügyminiszteri és a kormányfői posztban. Ezután az egész ország tekintete Peter Pellegrinire szegeződött azzal az elvárással, hogy valóban elkezd dolgozni Szlovákia tisztességessé tételén, és nem az elnöke feladataira és utasításaira fog várni.

 

Hogyan is lehetne leírni a történtekkel kapcsolatos érzéseket… Elég volt meghallgatni a Smer elnökének, Robert Ficónak a konspirációs hülyeségeit, hogy világossá váljon, a politikai árfolyam nem fog megáltozni.

 

Azok közül a miniszterek közül, akiknek folyamatosan szembe kell nézniük a korrupciós ügyekkel vagy a szakmai közönség fenntartásaival, egyik sem távozott a kormányból. A belügyminiszteri posztba olyan embert raktak, aki a Bašternák-ügy kapcsán az előző minisztert védelmezte. A kulturális minisztérium megüresedett posztjába pedig olyan embert ültettek, aki minden lépésével azt bizonyítja, hogy nem illetékes.

 

Robert Fico az arcunkba röhögve irányítja a szófogadó szolgáit.

 

Az új kormány hatalomra lépése óta tíz nap telt el, és megkezdődött az azonnali normalizáció. Egyrészt az újságírók naponta fedik fel a kormány tagjainak vagy a magas funkciójú állami hivatalnokoknak a korrupciós ügyeit, másrészt viszont a magas rangú politikusok ellen beadott bűnvádi feljelentéseknél jobban nyomoznak azok után, akik a tetteket bejelentetik. Míg a félelem alakította légkör és az igazság iránt érzett bizalmatlanság tovább folytatódik, addig a polip továbbra is biztonságban van. Az ügyek ügyek maradnak, az érinthetetlenek pedig érinthetetlenek.

 

(…)

 

Ma azért állunk itt, hogy emlékeztessük Önöket arra, hogy ez nem az, amit kértünk. Elemi tisztességet és tiszteletet kértünkt Önöktől, de már nem hiszünk benne, hogy ezt vala is megkapjuk.

 

(…)

 

Önök nem értették meg, hogy az elmúlt hetek eseményei új lehetőséget kínáltak az országnak arra, hogy jobbá váljon. Önök mindezt nem akarják. Önöknek megfelel az az állapot, amelyben kölcsönösen sakkban tartják egymást, hiszen ez az ország az Önök túsza.

 

Mi kitartunk az ország jobbá tétele mellett. (…) Mindannyian, akik ma itt állunk Szlovákia-szerte a tereken. Mindannyian, akik Tisztességes Szlovákiát akarunk.

 

Nem vagyunk birkák, hogy számunkra elég legyen az elénk dobott csont ahhoz, hogy csöndben maradjunk. (…) Világos és látható lépéseket akarunk. Önök vették el az emberek igazságba vetett hitétt, mi pedig vissza akarjuk szerezni. Egy tisztességes országban akarunk élni.

 

Kováčik, Gašpar, Rezník, szégyelljétek magatok! Talán Önöknek mindegy, hogy az emberek az utcán baljósan hátat fordítanak vagy köpnek egyet, ha meglátják magukat, de ezt az Önök lelkiismeretére bízom. Ezzel boldoguljanak el Önök.

 

Nekünk azonban nem mindegy, és nem is lesz az!

 

Az összes lépésüket figyelni fogjuk, és nem fogjuk megengedni, hogy olyan emberekkel lopassák szét ezt az országot, mint amilyenek saját maguk!

 

Aktuality.sk, Richard Stanke: Táto krajina je rukojemníkom vlády

Nyitókép: Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!