A Lámpa alatt (Pod lampou) című műsorban azt mondta, hogy a Smer számára Igor Matovič „isteni ajándék“. Mire célzott ezzel?

 

Matovič állandóan azt hajtogatja, hogy azért van a politikában, mert szeretné elérni azt, hogy a méltatlan emberek távozzanak a politikából. Ha valóban azt gondolja mint amit mond, akkor saját magának is fel kellene tennie azt a kérdést, hogy ő maga ezt a célt szolgálja-e.

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

Mivel van a probléma?

 

(…) Másokat kritizál amiatt, hogy nem tisztességes praktikákkal élnek, holott az ő vállalkozásai sem kristálytiszták.

 

Néha nem a nyilvánosság érdekében cselekszik, hanem a saját szórakoztatására. Örül annak, hogy a figyelem középpontjában állhat, hogy nem egy semmitmondó nagyszombati vállalkozó, hanem lehetősége van arra, hogy kivételes módon befolyásolja az ország közéletét.

 

(…)

 

Úgy vélem, hogy a politikának nem az ellentétek kiváltásáról kellene szólnia. A politikában azt a valamit kellene keresni, amivel a polgárok azonosulni tudnak. Ebből a szempontból Igor Matovič egy kontraproduktív politikus.

 

Ezért felel meg a koalíciónak?

 

Igen, a kormánykoalíció tagjainak ezért is megfelelő ellenjátékos. Amikor lehetőségük lett volna arra, hogy kitegyék a parlamentből, nem tették meg. A Smer, az SNS és a Most-Híd tudatosította, hogy elveszítették volna a pofonosztó pojácájukat.

 

(…)

 

Azt állítja, hogy ha Matovič felfogná a jelenlegi kor étoszát, akkor visszavonulna az OĽaNO elnöki tisztségéből?

 

(…)

 

Ha Matovič saját magának feltenné azt a kérdést, hogy jelen pillanatban a pártelnöki tisztségéből való távozása segítene-e annak a politikai változásnak, amit annyira szorgalmaz, akkor a kor étoszát tiszteletben tartva ezt mondaná: „Már nem segítek, hanem ártok a célkitűzésemnek. Köszönöm, távozom“.

 

Nekem úgy tűnik, hogy a saját küldetését csupán hangoztatja, valójában azonban arra megy ki a játék, hogy reflektorfényben maradjon. Azt akarja – az önmagára irányított figyelem szempontjából –, hogy a szlovák politika egyik legjelentősebb alakja maradjon.

 

Mit tenne a távozása azzal a párttal, amit ő alapított, és ahol ő a legjelentősebb szereplő?

 

Matovič négy hónapig építette a családi házát, és ez idő alatt egyáltalán nem törődött a politikával. Abban az időben Veronika Remišovának volt szava a mozgalomban.

 

Szemtanúi lehettünk annak, hogy az OĽaNO preferenciája felfelé ívelt. Ha jól emlékszem, akkor abban az időben a pártnak 14 %-os támogatottsága volt. Az egy teszt volt, ami megmutatta azt, hogy ha nem Matovič lenne a vezér, akkor az OĽaNO nem végezné katasztrofálisan.

 

Igor Matovič személyéhez sok preferenciaszavazat kötődik. Az utóbbi választások során 160 ezer szavazatot szerzett.

 

Senki nem akarja, hogy távozzon abból a pártból, amit ő alapított, sőt, azt sem, hogy távozzon a közéletből. Maradhatna a pártban és befolyással lehetne annak tevékenységére és menetére. De már nem kellene a legfontosabb képviselő szerepét játszania.

 

A visszatérte utáni támogatottság-csökkenés világos jelzése annak, hogy Matovičcsal az élén az OĽaNO-nak a 10 százalék a maximális határ. Veronika Remišová azonban új esélyt adhatna a pártnak.

 

(…)

 

Aktuality.skMarián Leško: Pre koalíciu je Igor Matovič výhodný protihráč

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!