Jaromír Čižnár egy effektív sajtótájékoztatót tartott, ahol az erős és határozott főügyész benyomását keltette. Nyilvánosan kritizálta a rendőrséget és a sajátjait, sőt, nyilvánosan Matečná miniszter asszonyt is „felpofozta“. A kijelentéseivel kapcsolatban minden ül, egy aprócska részlet kivételével: az ország hanyatlásáért a főügyész is felelős.

 

Már megszoktuk, hogy Čižnár előszeretettel fitogtatja az erejét. Az érdeklődő nyilvánosság előtt előszeretettel képzeli bele magát annak a cowboynak a szerepébe, aki végre az összes szennytől megtisztítja az országot.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Az igaz, hogy a „szent hármas“ közül Čižnár az egyetlen, akinek a legjobb híre van a politikusok, az oligarchák és a maffiák ellen indított vizsgálatok terén. Gašpar és Kováčik viszont nagyon alacsonyra tette a mércét…

 

(…)

 

Tű a szénakazalban

 

Ami a kettős gyilkosságot illeti, nos, eddig semmilyen forradalmian új dolgot nem tudtunk meg. Több mint két hónappal a gyilkosság még mindig ugyanott tartunk, mint az elején: az eset csupán Ján Kuciakkal és a munkájával van összefüggésben. Martina, sajnos, rosszkor volt rossz helyen.

 

(…) Érdemeli előremozdulás akkor történne az ügyben, ha meggyőző bizonyítékok kerülnének napvilágra a gyilkos vagy a megrendelő személyével kapcsolatban. Čižnár ugyan jelezte, hogy valamit tud, de nem konkretizálta. Mivel nem látunk se a fejébe, se az irataiba, ezért nem fogunk spekulálni. Sőt, azt sem szeretnénk megkockáztatni, hogy veszélybe sodorjuk a vizsgálatot.

 

Szlovákiai viszonylatban jelentős előrelépés ilyen rövid idő belül szinte meglepő lenne. Inkább egy ügyes marketingbe csavart aprócska tűt képzeljünk el a szénakazalban.

 

Felháborodás és felelősség

 

Nagyobb figyelmet érdemelnek Čižnár konkrétabb kijelentései, melyekben a rendőrséget, az ügyészséget és Matečná miniszter asszonyt kritizálta. A főügyésznek igaza van, amikor azt mondja, hogy fatális hibát követtek el.

 

Az a helyzet, amikor egy oknyomozó újságíró többet leplez le, mint az állam, tényleg szégyenletes, holott a politika, a szervezett bűntett és a büntetőeljárásban működő szervek összeköttetéséről már évek óta tudtunk. Sőt, a kétes agrártámogatásokról is. Mégis, amikor Kuciak felfedte az egész rendszer rémségeit, mindenki meglepődött. Beleértve a felháborodott Čižnárt is, aki személyi változásokat ígér.

 

De mit csináltak a járásokban és a kerületekben tevékenykedő ügyészek, akiket maga Čižnár helyezett a funkciójukba? Hogyan lehetséges, hogy az olasz maffiának sikerült megszállnia az egész keleti régiót, de eddig senki semmit nem csinált velük? Miért nem álltak ki a rendőrök és az ügyészek azok mellett a gazdák mellett, akiket megaláztak és a földeken vertek? Miért nevették ki vagy alázták meg őket az állam képviselői, akiknek segíteniük kellett volna? Miért nem jártak után annak, hogy miként működik az Agrárkifizető Ügynökség? Miért nem vizsgálta senki a vagyoni helyzetüket, a bizniszeiket és a mérgező összeköttetéseiket az alvilág embereivel?

 

Nem szójátékokat akarunk, hanem eredményeket

 

Milyen országban élt eddig Čižnár, ha csak most jutott el odáig, hogy nyilvánosan korholja Matečnát? Igen, Matečná is a rohadt rendszer egyik szimbóluma. Mindazonáltal nehezen tudott volna bármit is tenni, ha időben gátat szabnak neki.

 

A főügyész már régóta azt próbálja demonstrálni, hogy ő nem csak Robert Fico osztálytársa. Az igyekezetét értékeljük, ám eddig semmi okunk nincs a pezsgőbontásra.

 

Čižnár azt az asztalt döngeti, amelyik már réges-régen el van törve. Ugyan még helyre lehet állítani, de nem nagy szavakkal, hanem tettekkel. Szlovákia eredményekre vár, nem pedig egy szétrohadt rendszerre és a pokollal kapcsolatos szójátékra.

 

Aktuality.sk, Komentár Mareka Vagoviča: Bonmoty a silácke rečy kovboja Čižnára

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!