A kormány különleges módon szeretne gondoskodni a Volkswagenról. A gyártósorokhoz képes lenne odaengedni az idegeneket is. A valóság a legjobb tanítómester.

 

Semmi új az autók alatt

 

A Szlovákiában uralkodó munkaerőhiány nem számít újdonságnak.

 

 hirdetes_300x300  

A munkásokat kereső autógyár megmentési tervéről beszélni éppen olyan „aktuális“, mint annak a színlelése, hogy ez a kormány éppen tegnap lépett hatalomra, és most éppen a terepet méri fel ahhoz, hogy rájöjjön a szlovákiai gazdaság aktuális problémáira.

 

A munkaerő-keresés már hosszú ideje azoknak az akcióképességének a tesztelését jelenti, akik éppen az országot irányítják. A bizonyítvány azonban egyelőre siralmas. Semmit sem sikerül rendesen véghezvinni, a projektek többsége idő nap előtt semmissé válik, vagy teljesen megfeledkeznek róluk.

 

A duális képzés, ami több fiatal figyelmét keltené föl az autóipar iránt ugyan nem teljesen holt terv, de ebben is, mint mindenben, hiányzik a kitartás.

 

A többi projekt pedig jobban hangzik, mintsem működik. Az átképzés, valamint a válságos állapotban lévő régiókból származó munkaerők mozgósítása – nos, ez mind olyan szép, mint egy konferencia mottója. És itt véget is ér az egész…

 

A ralitás a győztes

 

A Szlovákiában dolgozó szerbek, románok és bolgárok kényes témának bizonyulnak, ezért a kormány óvatosan közelít. Nem akar kockáztatni.

 

Még mindig ódákat zenghetnek arról, hogy a magas fizetések hazavonzzák a nagyvilágban dolgozókat, vagy azokat, akiknek eddig nem érte meg itthon dolgozni. Viszont ezek a tartalékok már eléggé elcsépeltek, és ezt a kormányfő is megértette.

 

Nem megoldás, ha arra fognak várni, míg az összes gyerek megérti (elsősorban a szüleik) a dévényújfalui gyár szükségleteit, és a filozófia, jog, valamint a marketing helyett autószerelésre adják a fejüket.

 

Ezért Pellegrini kormányfő elment a pozsonyi Volkswagenbe, hogy támogatást és jóindulatot ígérjen a külföldi munkásoknak.

 

A szlovák szocialisták ideális elképzelései összeütköztek a gazdasági valósággal, s egyértelmű, hogy kettejük közül ki kerül ki győztesként.

 

Aktuality.skKomentár Ľubomíra Jaška: Nemá kto skladať autá, dobrí budú aj migranti

Nyitókép: PSA Slovakia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!