Nemrégiben Robert Ficónak még jó pár politikai ellenfele volt: Richard Sulík, Igor Matovič, Marián Kotleba, Boris Kollár és Andrej Kiska. Az elmúlt hetek azonban arról tanúskodnak, hogy ezekből az ellenfelekből már csak egy maradt.

 

Robert Fico azon kétségbeesett igyekezete, hogy állandóan Andrej Kiskát gyalázza, megfosztja őt a tágabb összefüggések értelmezésétől. Természetesen nem helyes, ha egy államfő adóbotrányba keveredik. Viszont ha nyilvánosan szeretné kipellengérezni az államfőt, akkor előtte nem ártana egy kicsit körbesepregetni a Bonaparte körül.

 

Nos, Ficónak már 2016-ban, mikor az egész Bonaparte-ügy kirobbant, el kellett volna költöznie. Üzleti kapcsolatot ápolni egy olyan emberrel, akit adóbűnténnyel vádolnak, s ráadásul még kormányfőként tevékenykedni – mindez olyasvalami, amit Nyugat-Európában nem nyelnének le egykönnyen. De ezt az egész ügyet egyetlen olyan helyen sem nyelnék le, ahol a politikusok tudatosítják azt, hogy mi az, ami már valóban sok.

 

 hirdetes_300x300  

2017 márciusában Fico újra azt rebesgette, hogy talál magának egy új hazát, de azt is hozzátette, hogy ő nem egy teve, akinek 50 éves kora után egy pótszállásra kell költöznie. Neki egy olyan házra van szüksége, ahol élete végéig élhet.

 

Néhány hónapra rá Bašternák beismerte az adóbotrányait. A tevékeny megbánás intézményét érvényesítette, és visszaadta az országnak azt a kétmilliót, amit egykor elkobzott tőle. Mit csinál ilyen helyzetben egy felelősségteljes politikus? Összecsomagol és távozik. Fico azonban nem ezt tette.

 

(…)

 

Robert Fico az elvek embere. Ezúttal Andrej Kiskára ült rá, akit érthető módon nemcsak a köztársaságielnök-választáson elszenvedett vereségével vádol, hanem azzal is, hogy jelentős módon lecsökkent a választói támogatottsága, na és persze azzal is, hogy….Andrej Kiska nem hibátlan ember, sőt elég nagy hiba, hogy belekeveredett egy adóbotrányba. Nagy hiba.

 

De pont Robert Fico az, akinek erre emlékeztetnie kell Kiskát? Üzleti kapcsolatot ápolni egy olyan kétes alakkal, mint Bašternák rögtön szabálysértésnek minősül. De hogy mindezt még el sem ismeri, sőt, nem is akarja helyrehozni, az a tisztességes emberek teljes szembeköpése. S ezek után még ő mutogat ujjal a politikai ellenfelére, akit „adócsaló“ kifejezéssel sérteget…Mindez nem jelent mást, mint azt, hogy Fico elveszítette a realitásérzékét.

 

Aktuality.skKomentár Petra Bárdyho: Fico by si mal upratať v Bonaparte

Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

 

Megosztás:
Címkék: Szemle

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!