1. Kočner zárkában

 

A hét legerőteljesebb eseményei közé Marián Kočner vállalkozó letartóztatása tartozott. A rendőrség váltóhamisítással vádolja őt Pavol Ruskóval egyetemben (akin keresztül Kočner 69 millió eurót akart kihúzni a Markíza zsebéből).

 

Kočner letartóztatása mögött azonban nem az a rendőrség áll, amelyik évek óta ignorálja a különféle ügyeit. Letartóztatására ugyanis a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) adott utasítást. Konkrétan Šanta, aki elvhű ügyész hírében áll.

 

Kočner letartóztatása ugyan fordulópontnak tűnik, de nem kell túlzásokba esni. (…) Valószínű, hogy szabadon fogják engedni, és szabadlábon védekezhet majd.

 hirdetes_810x300  

 

A Kočner ellen indított büntetőeljárás azonban évekig is eltarthat. A váltóhamisítási ügyben Kočner és a másik fél (Rusko) pontosan ugyanazt állítják. A rendőrség minden bizonnyal csak közvetett bizonyítékokkal rendelkezik. Például Rusko vagy Kočner lehallgatásával, esetleg olyan szerződésekkel és könyvvitellel, amelyekből hiányoznak a váltókról szóló bejegyzések.

 

Sőt, Kočner valószínűleg fel volt készülve arra, hogy letartóztatják. Mielőtt kezdetét vette volna a rendőrségi nyomozás, elment a bíróságra és elhozta a szóban forgó váltókat. A váltókat Kočner addig rejtegetheti, ameddig nem lehet megbízható módon meghatározni a korukat. Az okirat visszakeltezésének bebizonyítása két év.

 

(…)

 

  1. Erős ellenfél

 

Úgy néz ki, hogy Kočner olyan harcot robbantott ki a Markízával, ami az ereje felett áll. Ebben a vitában ugyanis nemcsak arról a Markíza televízióról van szó, amelyik Rusko kezese volt és kötelezettséget vállalt a Rusko által aláírt váltók kifizetésére. A 70 millió eurós összeggel kapcsolatban már a Markíza részvényeseinek gyűlhet meg a baja. Tehát a probléma maga az amerikai CME-t és az alapítóját, Ronald Laudert, az egyik legbefolyásosabb amerikai média-befektetőt érinti.

 

A 70 millió euró érékű váltók megterhelik a CME könyvvitelét, csökkentik a részvényeik értékét a tőzsdén, valamint bonyolítják a televízió tervezett eladását Európában. Lauder CME-je a Warner Mediával összeköttetésben minden jogi kiskaput fel fog használni ahhoz, hogy megvédje a saját érdekeit. Na és persze a vagyonát.

 

(…)

 

Kočner éveken át érintetlen volt. A rendőrség a végletekig a szőnyeg alá söpörte a különféle ügyeit. A Smer és a kormány hátterében ténykedő szövetségeseivel, valamint a tapasztalt ügyvédeivel körülvett Kočner azzal számolt, hogy a Markíza részvényeseitől több millió eurót húzhat ki bírósági úton. Vagy legalább a bíróságon kívül kompromisszumot köthetnek egy bizonyos összeg kifizetését illetően.

 

(…)

 

Az olyan emberek, mint Bašternák, Kočner, Bödör, Vadala és a hozzájuk hasonlók megértették, hogy a fő, megvásárolhatatlan ellenségük nem más, mint a média, valamint az olvasóik, akik az igazságosságért kiáltva több ezren töltötték meg a tereket. (…)

 

Aktuality.skTýždeň v kocke Daga Daniša: Kočner zrejme vedel, čo ho čaká

Nyitókép: SITA

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!