(…)

 

„Mi is abban utazunk“

 

Pellegrini kormánya egy rendkívül vitás döntést hozott meg szerdán. Rábólintott az amerikai F–16-os vadászgépek megvásárlására. A biznisz, valamint az azzal kapcsolatos költségek több mint két milliárd eurónkba fog kerülni.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Úgy nézett ki, mint a telemarketing. Három évvel ezelőtt az amerikaiak a semmiből bejelentették, hogy eladhatnák nekünk a Black Howk helikoptereiket (annak ellenére, hogy egyáltalán nem terveztük a megvásárlásukat). Mit ad Isten, Glváč miniszter úr rögtön rá is bólint az ajánlatra. Több százmillió euró értékben tehát harci helikoptereket vásároltunk. Tegyük hozzá azt is, hogy harci felszerelés nélkül, így a harci helikopterekből végül csak sima helikopterek maradtak. Állítólag árvíz esetén majd hasznosak lesznek. Glváč tehát olyasvalamit vásárolt, amire egyáltalán nem volt szükségünk. Olyan pénzért, ami nem is állt a rendelkezésünkre. Jó üzlet.

 

Idén a vadászgépek kerültek sorra. Annak ellenére, hogy az orosz MIG-ek élettartama csak 2030-ban jár le, állítólag mégis szükségünk van a felfegyverkezésre. Így hát megszólítottuk az amerikaiakat (F–16-os vadászgépek) és a svédeket (Gripen vadászgépek).

 

Eddig minden rendben is lenne, hiszen a MIG-ek üzemeltetése drága, a gépek elavultak, a hadsereg pedig új, nyugati típusú repülőgépekkel számolt.

 

2016-ig a kormány a Gripenek megvásárlását támogatta, mert olcsóbb megoldásnak tűnt (főleg az üzemeltetési költségekre való tekintettel), gyorsabban leszállították volna, mindemellett pedig egy európai szervizközpont jöhetett volna létre Szlovákiában a cseh, magyar és a szlovákiai Gripenek számára…

 

A védelmi tárcánál azonban Danko emberei kukába dobták a Smer elképzeléseit. A jóval drágább F–16-ok megvásárlása és a későbbi leszállítás mellett döntöttek (a régi öreg orosz MIG-ket pedig további öt évig kell majd fizetnünk az új vadászgépek megvásárlása után is). Az F–16-ok ugyan erősebbek és jobbak, de drágábbak is, s kérdéses, hogy Szlovákiának valóban szüksége van-e ilyen „hadseregi luxusra“.

 

Az elemzők szerint az amerikai F–16-os vadászgépeket a regionális nagyhatalmak, a hadiállapotban lévő országok, vagy a kőolajban gazdag monarchiák részesítik előnyben. Nem pedig olyan országok, ahol a kórházak, az iskolák és a közszolgáltatások a valós szocializmus múzeumára emlékeztetnek.

 

Gajdoš és a hivatalnokai gyorsított üzemmódban, szakmai tanácskozás és az árajánlatok nyilvánosságra hozatala nélkül döntöttek. Továbbá olyan „elemzések“ alapján, amelyek kitalációkon, fikciókon, valamint a tények elferdítésén alapultak. (…) Az igényesebb üzemeltetésű és drágább F–16-ok a mellékköltségek kiszámítása után állítólag olcsóbbra jöttek ki, mint a Gripenek.

 

Az „elemzés“ végeredménye nevetséges. A dilemma olyan volt, mint egy teleshopingos reklám: „itt vannak a jobb, és most jóval olcsóbb F–16-ok, vagy inkább a rosszabb, de jóval drágább Gripeneket szeretné választani?. Kérem, telefonáljon azonnal…“ Azután fizessen, és öt évig várjon arra, amíg leszállítjuk. Kedves…

 

A fake-news után napvilágot látott egy új műfaj: az állami fake-elemzések, melyek alapján a kormány a milliárdos vásárlásokról dönt.

 

Aktuality.skTýždeň v kocke Daga Daniša: Trump šokoval spojencov v NATO

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!