(…)

 

Mint az akciófilmekben

 

(…)

 

 hirdetes_810x300  

A vietnami férfi elrablásának ügye – melyet a szlovák rendőrök vallomása is alátámasztott – ismét emlékeztetett minket arra, hogy milyen országban is élünk.

 

Szlovákiát már tíz éve az a korrupt cinikus band irányítja, amelyik azt gondolja, mindent megengedhet magának. Senki sem veszélyezteti őket, mindemellett érinthetetlenek.

 

A 2017 júliusában lezajló emberrablás, melyben mi is részt vettünk, látszólag más, mint az 1995 augusztusában lezajló emberrablás, melynek során az államfő fiát Ausztriába hurcolták.

 

Ezt az emberrablást azok a vietnamiak eszelték ki, akik fél Európán keresztül körbehurcolták az áldozatukat. A miéink „csupán“ abban az igényes logisztikában segédkezte, amit csak az akciófilmekben látni.

 

Pénz vagy közös üzlet?

 

A formalitások nem érdekesek. A fontos az, hogy a szlovákiai szervek – a mečiarizmzus időszakához hasonlóan – ismét részt vettek egy terrorcselekményben. Azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem a belső ellenségről, azaz Fico rezsimjéről volt szó. Kaliňák „csupán“ egy kis szolgálatot tett a barátainak, akikkel nagyon jól megérti magát.

 

Mindezek ellenére jogos feltenni azt a kérdést, hogy személyes (nyájas jellem, mindenkinek megfelelni akarás) vagy inkább gazdasági érdekek vezérelték e tett végrehajtásában. Annak ellenére, hogy az első lehetőség sincs kizárva, Kaliňák elsősorban mindig is üzletember volt, s csak utána politikus.

 

Tehát a kérdést úgy is feltehetjük, hogy az ellenszolgáltatás egyszeri kest (készpénzt), vagy egy közös üzletet jelentett a vietnamiakkal.

 

(…)

 

Amennyiben Pellegrini szeretné megmenteni a bőrét, nagyon gyorsan le kellene válnia Ficoról és Kaliňákról, máskülönben magukkal rántják.

 

Gyorsan kéne cselekedniük a Most-Híd és az SNS politikusainak is, akinek az emberrablás ügyéről elegendő információjuk van. Bugárnak és Dankonak feltétel nélkül az előrehozott választásokat kellene szorgalmazniuk.

 

Ellenkező esetben azoknak az állami terrorizmusban résztvevő bűntársaknak a szerepében fognak manőverezni, ami eddig Mečiar és Lexa védjegyeként szolgált.

 

Utolsó esély

 

(…)

 

Míg Ján és Martina meggyilkolása után Bugár és Danko alibista módon színlelhette azt, hogy meg kell várni a nyomozás eredményeit, az emberrablás ügyében már nincs mire várniuk.

 

Jellem vagy görbe gerinc? Büszkeség, szakmaiság és tisztesség, vagy pénz, funkció és hatalom? Uraim, nem biztos, hogy a dolgok helyrehozására adódik még egy alkalom.

 

Aktuality.sk, Komentár Mareka Vagoviča: Prečo sa musí Pellegrini zbaviť Fica a Kaliňáka

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!