Az aktivistákon kívül (Tisztességes Szlovákiáért) az ellenzék is nyilvános tüntetéseket akar szervezni. Kezdetnek Matovič Hlinával. Ez természetes, de ugyanakkor nagyon kevés.

 

Amennyiben az előrehozott választásokat fogják szorgalmazni ezen a tüntetésen, akkor megérdemlik a támogatást. Azután, hogy meggyilkoltak egy újságírót, aki a kormány és a rendőrség, valamint a bűnöző csoportok közötti összeköttetéseket leleplezte, a tüntetéseknek mindennaposoknak kellene lenniük.

 

Főleg azután, hogy látjuk, a kormány (és a rendőrség) fél év után is ugyanúgy működik. Eléggé szégyenletes lenne, ha az emberek ilyen körülmények között is hallgatnának.

 

 hirdetes_400x285  

Mindez érvényes a kisebb tüntetésekre is (például a belügyminisztérium előttire), amit az ellenzék szervez. A rendkívüli helyzetekben nem elég csak a parlament termeiben szónokolni. Az ellenzéki pártoknak cselekedniük kellene, mozgósítani az erőikat és kikényszeríteni a változásokat.

 

(…)

 

A másikok

 

Teljesen természetes, hogy a Tisztességes Szlovákiáért aktivistáin kívül más politikai játékosok is szeretnének mozgósítani. Matovič, Hlina, később talán Sulík is…Főleg akkor, hogy ha kiderül, hogy az államfő nevével fémjelzett új párt nem a Smert, hanem az SaS, az OľaNO és a KDH jobboldali pártokat fogja gyengíteni…

 

(…)

 

Innen nézve az ellenzék elkötelezettsége és tettre készsége teljesen rendben van. Mikor, ha nem azután, hogy meggyilkolták az újságírót, majd kiderült, hogy a kormányt és a rendőrséget a szervezett bűnszervezetek uralták?

 

Amikor hiányzik a politika

 

Az ellenzéki pártok – főleg a parlamenti pártok – problémája azonban máshol gyökerezik. Konkrétan abban, hogy sem most, sem a krízis idején nem tudták megmutatni azt, amit politikának nevezünk.

 

Akkor, amikor a kormány elveszítette legitimitását, amikor az újságíró meggyilkolása után a nyilvánosság előrehozott választásokat sürgetett, nos, akkor az ellenzéknek egy fontos dolgot kellett volna meglépnie. Meg kellett volna próbálnia leváltani a kormányt, és nekik kellett volna diktálni a feltételeket. Vagy egy átmeneti kormány szélesebb támogatottsággal, vagy előrehozott választások.

 

Mindezt nem elég csak egyszer a parlamentben, másszor pedig a tereken hangoztatni. Itt kell megmutatni a politikai képességeket. Például annak a képességét, hogy képesek vagyunk a Most-Híd, az SNS és a Smer képviseloinek (egy részüknek) egy más feltételeket felkínálni, mint amilyen Ficoé.

 

(…)

 

Az ellenzék szóban (de csakis szóban) tisztán kijelentette a céljait. A kormány bukását, valamint választásokat követelt…csakhogy hiányoztak az eszközök és a B terv. A kormány bukásához és az előrehozott választásokhoz is arra lett volna szükség (és most is arra van szükség), hogy a képviselők többségét a saját oldalukra állítsák.

 

(…)

 

Kisérlet és tévedés

 

A probléma azonban ott van, hogy az ellenzéki pártok még csak a lehetőségét sem kínálták fel (továbbra sem) a saját „politikájuk“ keresztülvitelére és a hatalmi erők átrajzolására.

 

Sulík, Galko, Matovič és Remišová éppen az ellenkezőjét vállaják: a másik oldalról senkivel sem fognak szóba állni, mivel azok mérgezőek és alkalmatlanok bármilyen kapcsolat kialakítására. Egyszerűen megmondva: „börtönbe mindegyikkel“.

 

A kormánykrízis és a nyilvánosság támogatása ellenére a második oldalt mindez teljesen érthető módon összefogta. Így bebetonozódtak Fico és Kaliňak mellé. Ennyi. Game over.

 

Természetesen az ellenzéki pártoknak teljes mértékben joguk van az olyan romantikus hozzállásra, mint a „közülük soha senkivel; mindent vagy semmit“.

 

Csakhogy ezután nem szabadna azon meglepődniük és csodálkozniuk, ha az események és az esélyek elkerülik őket.

 

Aktualtiy.skKomentár Daga Daniša: Matovič chystá protesty. Je to pekné, no je to málo

Nyitókép:  Erik Adamson/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!