Kit is szorít ki Kiska?

 

A Postoj portál tette közzé a Focus ügynökség azon felmérését, mely Kiska eddig még nem létező pártjának 25%-os esélyt mért. Természetesen Kiska rajongótábora nem titkolja a lelkesedését. Kiskában sokan a jobboldal új vezérét látják. Vagy egyenesen az új miniszterelnököt, aki átveszi a hatalmat, és a „tisztességes Szlovákiáért“ folytatott harc élére áll.

 

Ezek az elvárások azonban erősen túlzóak.

 

 hirdetes_810x300  

A Focus által nyilvánosságra hozott számok néhány megjegyzést és pontosítást érdemelnek.

 

Elsősorban: a potenciál semmit sem mond a valódi választási preferenciák prognózisáról. Csupán annyit állít, hogy ha az összes konkurens párt eltűnne a térképről, akkor az emberek 25%-a el tudná képzelni azt, hogy Kiskát támogatja.

 

A konkurens pártok azonban nem tűnnek el a térképről. Így az új párt valódi támogatottsága valahol a potenciál fele és negyede között lehet félútban, tehát 7% fölött.

 

Továbbá: Kiska fentebb említett potenciálja sem valami elképesztő. Procházka Sieť pártjának a potenciálja jóval magasabb volt, mint jelenleg Kiska államfőé. Procházka ugyanis a választók csaknem 30%-nak volt elfogadható.

 

Az a feltételezés sem teljesen helyes, miszerint Kiska pártja leginkább az erős pártokat fogja veszélyeztetni, például a Fico-féle Smert, vagy másik oldalról a Sulík-féle SaS-t.

 

A Focus felmérése szerint Kiska választóinak magva a Progresszív Szlovákiában (Štefunko) és az Együttben (Spolu, Beblavý) van. Éppen ott van az esetleges választóinak a többsége. Ezután következnek az Egyszerű Emberek (OĽaNO, Matovič) és az SaS.

 

A végére: Kiska pártja inkább a politikai ranglétra alját (háromtól nyolc százalékos támogatottsággal rendelkező pártok), mintsem a csúcsát rajzolhatja át.

 

(…)

 

Aktuality.skTýždeň v kocke Daga Daniša: Za Kiskom sú prehnané očakávania

Nyitókép: TASR/Martin Turanovič

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!