(…)

 

2. Brüsszel versus Orbán

 

Az Európai Unióban egy viszonylag komoly vitára mozgósítják az erőiket. És itt nemcsak Magyarországról van szó, hanem a „demokraták“ és a „nacionalisták“ szélesebb körű összetűzéséről.

 

 hirdetes_810x300  

Az Európai Parlament eljárást indított Magyarország ellen, mert nem tartotta be az európai értékeket. Ez nem egy jogi, hanem egy politikai folyamat, amely az EP politikai döntésén áll, és a magyarországi helyzet politikai „normalizációjára“ irányul. Brüsszel Orbán szemére veti a harmadik szektor korlátozását (fel kell mutatniuk a külföldi fizetéseiket), a Soros-féle egyetemre tett nyomást, valamint a független médiára és bíróságra tett nyomást…

 

Amennyiben csak az európai bíróságok által megítélt jogi vitákról lenne szó, akkor a Magyarországra kifejtett nyomás még hasznos is lehetne. Ennek a vitának a hátterében azonban egy politikai és ideológiai harc áll a nemzeti (konzervatív) és az európai-liberális politikai nézetek között. A vita arról fog szólni, hogy mik is az európai értékek, Magyarország valóban megszegi-e ezeket az értékeket, s ha igen, akkor milyen büntetésnek kell következnie (az uniós szavazati jog megvonása, ami azonban egy valószínűtlen forgatókönyvnek tekinthető).

 

Mindeközben Orbán az állítja, hogy éppen ő az, aki az európai értékeket – a keresztény és a kulturális értékeket – biztosítja. S éppen ő az, aki attól a migrációtól védi Európát, amelyik nemcsak veszélyezteti, de idővel radikálisan meg is változtathatja a szabad nyugati világot.

 

(…)

 

Orbán megpróbál az Unión belül kialakítani egy „magot“. Az EP választások után jelentős megerősödéssel számol. Orbán nem is titkolja, hogy nagy meccsre készül. Jövőre az új EP-ben a Fidesszel a „nemzeti erők“ élére akar állni, és a magyar politikai irányt szeretné az EU-ba exportálni.

 

Orbán ellen van a régi EP nagy része (amelyik hamarosan befejezi a pályafutását), az európai intézmények, valamint a nyugati „mag“, amelyik Németország és Franciaország körül tömörül.

 

Egy kicsit leegyszerűsítve a vita így fog kinézni: Brüsszel a magyarországi helyzetek megváltoztatását fogja szorgalmazni (Lengyelország, Ausztria, Olaszország). Ellenkezőleg: Magyarország (Lengyelország, Ausztria, Olaszország) az európai politikai megváltoztatását fogja szorgalmazni.

 

A nyugalom megteremtése érdekében fontos lesz, hogy a nemzeti és az európai erőket kultiválják, tompítsák és egyensúlyban tartsák. Amennyiben a nemzeti erők rovására Brüsszel túlzásokba fog esni az „európai értékek“ diktálásával, akkor a nemzeti tagállamokkal folytatott viták tarthatatlan szintre fognak emelkedni. Mint például Nagy-Britannia esetében. De ugyanaz lesz érvényben akkor is, ha a nemzeti vezérek túlzásba viszik a nacionalizmust.

 

(…)

 

Aktuality.skTýždeň v kocke Daga Daniša: Fica vraj chránia aj pre jeho protiimigračnú politiku

Nyitókép: Frederick Florin/AFP 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!