Danko rigorózusi munkája a középkori tiltott könyvekhez kezd hasonlítani. Az, aki megpillantja, vagy meghökken, vagy véglegesen meggyőződik arról, hogy egy sikertelen diákról van szó, aki inkább a politikára adta a fejét.

 

Felesleges nyomozás

 

Egy dologban egyet lehet érteni Andrej Dankoval. Ez a nyomozás teljesen felesleges. A probléma ugyanis az, hogy ennek az egésznek az ő lelkiismeretét kellene terhelnie.

 

 hirdetes_300x300  

A virágkoszorúk elhelyezését és a kamerák előtti tetszelgést látva úgy tűnik, hogy a Nemzeti Tanács elnöke már beletanult a közjogi méltóság szerepébe, ám a jogi titulusával kapcsolatban úgy tűnik, hogy ismét bizonytalan és félszeg lett. Mégis miért áskálódnak a múltjában és a diplomáiban?

 

A válasz egyszerű – éppen azért, mert arra vállalkozott, hogy világi hírnevet szerezzen magának a politikában, továbbá azért, mert Közép-Európában régi hagyomány a a titulusok kitalációja, vagy azok kétes megszerzése.

 

Dankonak egy kevés is elég lett volna – például jobb is lehetett volna a memóriája mielőtt megszólal, és a biztonság kedvéért nem ártott volna átlapoznia a személyes krónikáját sem.

 

Az emberek általában emlékeznek arra, hogy hol érettségiztek, milyen egyetemen végeztek, hol házasodtak össze, vagy netalántán váltak el. Eddig nem lehetett tudni, hogy a parlament elnöke a rétorikai esetlensége mellett más zavarral is küzd.

 

A nyilvános érdeklődés eltűrése

 

Danko arról is elfeledkezett, hogy a munkáját licencszerződéssel tette titkossá. Mintha egy egyedi technikai találmányról lenne szó. Így a jelenlegi, közigazgatás iránt érdeklődő diákok még véletlenül sem meríthetnek a munkájából.

 

Nagyon valószínű, hogy Danko rigorózusi munkája nem valami nagy dicsőség. De lényegében ez nem is baj. Nem azért lett a parlament elnöke, mert messze földön ő lenne a legjobb elméleti jogász. És nem is a titulusa miatt.

 

(…)

 

Az egész dolog kínossága Danko hozzáállásban rejlik, hiszen az lett volna a kötelessége, hogy magára vegye a nyilvánosan ténykedő emberek terhét.

 

A közigazgatásról szóló munka végül egy megbízhatatlan politikus jellemrajzává vált, akinek ezek után már a névjegykártyájában sem lehet hinni.

 

Aktuality.skKomentár Ľubomíra Jaška: Neverejná správa o charakteristických črtách Andreja Danka

Nyitókép: Erik Adamson/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!