A bársonyos forradalommal és 1989 novemberével nem fejeződött be a szabadságért és a demokráciáért vívott harc.

 

29 évvel ezelőtt kezdődött el a bársonyos forradalom. Ma viszont már azt is tudjuk, hogy még mindig nem fejeződött be. Nem fejeződött be, mert a szabadságot és a demokráciát – azokat az értékeket, amelyekért utcára vonultak az emberek – még mindig védelmeznünk kell. Sőt, harcolnunk kell érte.

 

A 90-es években sokan azt hitték, hogy a demokráciában eltöltött pár év után egy varázspálca suhintással minden jóra fordul, de tévedtek. Václav Havel azon kijelentése, miszerint a szeretet és az igazság győzedelmeskedik a hazugság és a gyűlölet felett nem azt jelentette, hogy ez egy, két, öt vagy évtizedek múlva következik be…

 

 hirdetes_300x300  

Ma már tudjuk, hogy az igazságnak és a szeretetnek a hazugsággal és a gyűlölettel vívott harca egy soha véget nem érő folyamat. Mindemellett azt is tudjuk, hogy a hazugság és a gyűlölet oldalán mindig sokkal nagyobb az igyekezet a győzelemre. Az egyes korszakokban mintha csökkenne a szabadság védelmezőinek a száma. Vagy lehet, hogy csendben vannak és várnak.

 

Igen, 29 év telt el a forradalom óta. Míg 1989-ban abban hittünk, hogy 30 évvel később egy olyan országban fogunk élni, ahol a szabadság és a demokrácia nincs veszélyben, mára már rá kellett döbbennünk arra, hogy nagyot tévedtünk. A szabadság és demokrácia még most is veszélyben forog.

 

A jó hí raz, hogy vannak még olyan emberek, akik védelmezni akarják a szabadságot és demokráciát, akik a szeretet és az igazság oldalára akarnak állni, s nem maradnak csendben.

 

A bársonyos forradalom folytatódik. Hosszú évek óta tart és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy sose érjen véget. Mert ha befejeződik, akkor a szabadság és a demokrácia veszít. Talán mindörökre.

 

Aktuality.skKomentár šéfredaktora: Nežná revolúcia neskončila

Nyitókép: TASR

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!