Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

(…)

 

Az államfői kampányában azt hangoztatja, hogy szeretné egyesíteni a társadalmat. Ez lehetséges egy olyan politikus esetében, aki már 28 éve a politikai palettán mozog?

 

 hirdetes_810x300  

Úgy gondolom, hogy igen. Biztosan tudja, hogy milyen volt a szlovák–magyar viszony a mečiarizmus, illetve az első Fico-kormány idején. Hatalmas volt a feszültség. A Most-Híd az elmúlt tíz évben elérte azt, hogy a polgárok 95%-a azt mondja – nem csak a magyarok – , egyáltalán nem érzik ezt a feszültséget.

 

(…) Ön a koalíció tagjaként nem járult hozzá a társadalom polarizációjához?

 

Én mindig azt mondom, hogy ha a parlamenti választásokon nem az érzelmek, hanem az eredmények alapján fognak dönteni az emberek, akkor nincs mitől félnünk. (…)

 

Vegyük példának az első és a második Fico-kormányt meg a jelenlegit. Minden bizonnyal látja, hogyan változott meg a Smer ez idő alatt amiatt, hogy alkalmazkodnia kellett. Ha mi, vagy például Kollár nem lenne a parlamentben, akkor minden sokkal rosszabbul végződhetett volna.

 

Mihez kell alkalmazkodnia? A Most-Hídnak azt vetik a szemére, hogy abban a pillanatban, amikor jelentős lépést kellett volna megtennie, nem tette meg.

 

Minden politikai párt azért lép be a kormányba, hogy teljesítse azt, amit a polgároknak ígért. Mi ezt csináljuk. Sajnos Szlovákiában vagy egy olyan igyekezet, hogy mindent a mi számlánkra írjanak: legyen az egy harmadik mondat, a rigorózusi munka, vagy olyasmi, amit nem mondtunk ki, de a média és az ellenzék elvárja tőlünk. Ez itt a fő probléma.

 

Két ember meggyilkolása nem számít elegendő impulzusnak ahhoz, hogy ismét újraosszák a kártyákat?

 

Nem. A gyilkosság egy erős impulzus arra, hogy kivizsgálják. És látja, hogy mi mindent elértünk. Új belügyminiszterünk és új országos rendőrfőkapitányunk van. Úgy gondolom, hogy a gyilkosság után mindenkitől nagyon kemény nyomozást várnak el, s úgy tűnik, hogy ez ma már jó úton halad.

 

Próbálom kifürkészni a társadalomegyesítő képességét. Ön a tüntetések egyik negatív szimbóluma volt, most mégis milyen módon szeretne olyan emberré válni, aki nem osztja meg a társadalmat?

 

Negatív érzelmeket bármivel kiválthatok. Amikor csökken az érzelem, az ember elkezd gondolkodni. Úgy vélem, hogy az érzelemi felindulás már lecsökkent. Ez az érzelmi felindulás addig tartott a tereken, amíg azzal valamit el lehetett érni. Megváltozott a kormány? Meg. (…)

 

(…)

 

Meggyőződése, hogy bekerül az államfőválasztás második körébe?

 

Ami a közvélemény-kutatásokat illeti, az első ötben vagyok, és még el sem kezdtük a kampányt. Véleményem szerint reális elképzelésnek tűnik, hogy beküzdjem magam a második körbe.

 

(…)

 

Már tudja, hogy a pártja támogatni-e fogja Robert Ficot az alkotmánybírói posztban?

 

Ez egy hatalmas spekuláció. A mi érdekünk, hogy úgy válasszuk meg azt a 18 jelöltet, hogy a jelenlegi államfő ki tudja őket nevezni. Arról spekulálni, hogy Fico benne lesz-e a 18-ban vagy sem, felesleges dolog.

 

Aktuality.skBugár: Dankovo konanie by bolo nebezpečené, keby bol ministrom zahraničia (rozhovor)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!