Miért tűnt el?

Fábry: Megy a műsorom a Dunán, csinálom a Rádiókabarét, fellépéseim vannak…

 

A közéleti zsizsegésre gondoltam. Két éve nem adott interjút, hol­ott korábban előszeretettel beszélt az ellenzéktől a migránsválságig mindenről. Miért ez a csend?

Fábry: Amit ezekről a dolgokról gondolok, úgy érzem, már elmondtam. Nemrég felkért a Heti Válasz egy páros interjúra a humorista Bödőcs Tiborral, akivel remek a viszonyom, de köztudomású, hogy nem árulunk egy politikai gyékényen. Nem vállaltam. Már nincs hozzá kedvem.

(…)

 hirdetes_300x300  

Akadt olyan, akit hívott, de ön miatt nem jött?

Fábry: Egy megalázó helyzet volt. A gyártásvezető felhívta Gálvölgyi Jánost, aki annyit mondott: „Fábry? Ilyen nevet nem ismerek.”

 

Soha nem szakított meg barátságot politikai okok miatt?

Fábry: Én nem. Politika miatt nem rúgok fel barátságot. Itt van például Wahorn András. Ő mostanság vehemensen üti-vágja a televízióban azt a politikai oldalt, amellyel én köztudomásúan szimpatizálok. Ettől még jóban vagyunk, együtt járunk vízitúrázni is.

(…)

Tényleg: igaz, hogy ön évtizedekkel ezelőtt hullarészegen a fiatal Orbán Viktort szemtől szemben cseszegette egy balatonszárszói tábortűznél?

Fábry: Nagy Bandó András rászínezett a sztorira. Beborozva frocliztam Orbánt, mindenki röhögött, még a későbbi miniszterelnök is. Ez még az az időszak a rendszerváltás környékén, amikor teljes volt az összhang, hogy ami eddig ment itt, az tűnjön el, és mindannyian egy jobb országot akartunk. Aztán ahogy teltek az évek és a hevület leülepedett, rájöttem, hogy „Anyám, én nem biztos, hogy ilyen lovat akartam”.

(…)

Mit szól ahhoz, hogy az a Soros György, akivel ön a 90-es évek elején, egy budapesti kabaré színpadán krumplit hámoztatott és Dzsordzsizva jópofáskodott, ma óriásplakátokról néz le ránk és róla szól a közélet?

Fábry: Na látja, ez is egy ok, ami miatt manapság kevesebb a közéleti megnyilvánulásom. Egykoron azt hittük, a politikacsinálás értelmiségi feladat. Mára kiderült: nem az. A Fidesz az értelmiség körében rendkívül sok szavazót vesztett. Az egyszerű üzenetek, a migránsozás, a sorosozás viszont megszólít egy teljesen más típusú szavazóréteget. És ez Orbánnak jó, mert politikai hasznot hoz.

 

És önnek milyen hasznot hoz még a show-ja? Lassan ötszáz adást lenyomott, nem unja még?

Fábry: Nem. Ráadásul én mindig műsor után érzem a legjobban magam egészségileg, fizikailag. 64 éves vagyok, de azt hiszem, nem tűnök nyálát csöppentő nyugdíjasnak. Amíg van a műsoromra igény és lelkesedés, addig csinálom.

 

Tegye szívére a kezét: nem csupán a pénz miatt pörög?

Fábry: Nézze, nem akarok álszerény lenni: mindig szerettem pénzt keresni, az RTL-ben olyan kiemelt gázsim volt, mint az országban senkinek. A fellépti díjam is combos összeg, csinálom a Rádiókabarét, szóval jelentem, megvagyok.

 

Blikk.hu – „Politika miatt nem rúgok fel barátságot” – Két év után az első interjú Fábry Sándorral
fotó: Isza Ferenc / blikk.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!