Mi történt a választásokon?

 

Három okot látok. Először, politikai verseny helyett a politikusok közti személyes támadásoknak voltunk tanúi.  A politikusok kölcsönös megkérdőjelezése a ő megkérdőjelezésükhöz vezet a választók részéről, ami utat engedett az új arcoknak és rendszerellenes egyéneknek. (…)

 

A második ok a polgárok reális élethelyzete. A témák, amelyeket a kampány során érintettek, távol álltak a mindennapi problémáktól. Azok közé az országok közé tartozunk, ahol a lakosság a legkevésbé elégedet és boldog. (…)

 

 hirdetes_300x300  

Ha valaki a kormányzását csak a gazdasági növekedés és a munkanélküliség statisztikai csökkentésén keresztül értékeli, miközben még mindig fennáll a különbség a számok és a mindennapi valóság között, ez logikusan kihat a kormányzat értékelésére is a polgároknál.

 

Harmadik tényezőként jelenik meg a nagymértékű indulat és gyűlölet keltése a társadalomban a migránsválsággal kapcsolatban.

 

Ön szerint mennyiben befolyásolta a menekültválság a választásokat?

 

Jelentősen – az, hogy indulatos atmoszféra, félelem, gyűlölet alakult ki a társadalomban és egy nagyon agresszív politika, lehetőséget teremtett politikai szinten az extrémizmus és radikalizmus előretörésének.

 

Miért gyűjtötte be a Smer az össze migránsellenes szavazatot?

 

A Most-Híd párton és részben a Sieť-en kívül a többi pártnak nagyon agresszív menekültellenes retorikája volt. (…) Egy egyöntetű blokk jött létre (ebben a kérdésben) a politikai pártokból, ami azt is eredményezte, hogy a választók nem tettek különbséget köztük. Gyakran versengés indult, ki tud erőteljesebben, keményebben megnyilvánulni. (…)

 

A Smer retorikája tehet Marian Kotleba sikeréről?

 

Több politikai szereplő tehet róla. Tényleg nem csak Robert Fico retorikája tehet róla, Richard Slík semmiben sem maradt el tőle. De Igor Matovič és Daniel Lipšic sem. Közrejátszott az uralkodó frusztráció Szlovákiában, a csalódottság a politikai képviseletben. (…)

 

Kotleba 10 évi dolgozott a támogatás megszerzéséért. Nem csak arról van szó, hogy vasárnap templomba járt, hanem hogy meglátogatta a legszegényebb régiókat, ahol végül is támogatásra tett szert. És ráadásul meg tudta szólítani azokat, akik először szavaztak.

 

DennikN, Iveta Radičová: Smer aj SNS sú neprijateľné. Mali by byť predčasné voľby

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!