A Most-Híd a választások után a Smerrel lépett szövetségre, aki közvetlenül felelős a Hedvig-ügyért, már akkor is, ha csak Robert Fico és Róbert Kaliňák sajtónyilatkozatait vesszük alapul az ügy kirobbanásakor 2006 nyarán. Miért ez a nagy pálfordulás?

 

(…) A Most-Hídra szavaztam, nem élek meg semmilyen csalódást. Tényleg objektív érveket mondanak, Simon Zsolt kivételével miért döntöttek egy ilyen lépés mellett, akinek (Simon Zsolt) fellépését rendkívül nagyra értékelem.

 

Mint szabad szlovák állampolgárnak már elegem van ezekből a megmentőkből. 1992 óta minket egyfolytában meg akarnak menteni, és ezzel igazolják tetteiket. Legelőször megmentettek minket a föderációtól, aztán a magyaroktól, legutoljára a migránsoktól, és most meg akarnak menteni bennünket Kotlebától.

 

 hirdetes_400x285  

Félek az ilyen mentőakcióktól, mert bármiért bocsánatot lehet nyerni velük. Elsősorban az értékekről kéne beszélnünk. Annak a politikusnak, aki elveszti annak látását, hogy mi fehér és mi fekete, hogy mi jó vagy mi rossz, nincs keresnivalója a politikában, mert óriási károkat okoz, még akkoris, ha valaki megmentésének érdekében cselekszik.

 

Gál Gábor, a Most-Híd képviselője az elején Hedviget képviselte, most a Smerrel akar kormányozni. Azt mondta, hogy az esetet rég le kellett volna zárni és hogy a jogi rendszer rosszul működik Szlovákiában, valamint hogy a Smer sok minden keresztbe tett, de az előrehozott választások a legrosszabb lehetőség lenne.

 

Ez értékrend kérdése. Lehet, hogy régimódi vagyok, és máshogy látom, mint ő. (…) Lehet, hogy ez a mentőakció a szlovák demokráciáért előnyt élvez minden más értékkel szemben. De én ezt nem fogadom el. A fekete mindig fekete marad. Ez egy rendkívül bonyolult helyzet a szlovák-magyar kapcsolatok szempontjából, Szlovákiában legalább fél millió magyar nemzetiségű lakos él, akik nagy érzékenységgel figyelték az (Hedvig-) ügyet. Úgy érezték, hogy akár az ő gyermekeik is veszélyben lehetnek.

 

Hogyan értékeli azt, amit a Most-Híd elért a tárgyalásokon?

 

A pozíciójuk nem túl erős, de pozitívumként értékelem, hogy Lucia Žitňanská lehet az igazságügyi miniszter. De nagy változásokat én nem várnék. Žitňanská és mások is nagyon hamar ellentétbe fognak kerülni a koalíció többi tagjával. (…)

 

DennikN.sk, Advokát Hedvigy o Moste: Zachraňovaním sa dá ospravedlniť čokoľvek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!