(…)

 

Niccolo Machivaelli a 16. században egy egész könyvet szentelt annak, hogy felvázoljon egy egyszerű gondolatot: a sikeres uralkodás alapja az a cél, amely szentesíti az eszközt. Érthető emberi nyelvre lefordítva ez annyit jelent, hogy addig kell másokkal feltöröltetnünk a padlót, amíg ők nem teszik velünk ugyanezt.

 

Az elmúlt hét a szlovák politikában éppen ennek a machiavellizmusnak a nagy iskolája volt. Sok Niccolo született, és némelyik rögtön oda is veszett.

 

 hirdetes_400x285  

Elsőként Procházka. Meg volt győződve arról, hogy mindent jól kiszámított, mi pedig meg voltunk győződve arról, hogy tartogat valamiféle aduászt a kezében. De bebizonyosodott, hogy semmije sem volt, tényleg semmije! Csak ült, szitkozódott és arra várt, hogy valaki, valamilyen hivatalt biztosítson a számára. A blöffölése pedig túlságosan átlátszó volt.

 

Így járt egy bizonyos Brecely is. Teszem azt, egy év múlva már senkinek nem fog a neve semmit mondani, ha pedig mégis elhangzik ez a név, akkor mindenki ugyanazt a kérdést fogja feltenni: ha egy rövidke időre is, de hogyan lehetett miniszter? A választ mindenki ismerni fogja. Brecely megoldása csupán pár órára volt életképes, de ő is elszámolta magát. Valójában pedig nem csinált semmi mást, csak blöffölt.

 

Végeredmény?

 

(…)

 

Mindketten vesztettek. A sorban ugyanis a Hrnčiar-félék következtek, akik mindent sokkal jobban kiszámítottak előre. A Most-Híddal egybeolvadtak, mintha mindig is együvé tartoztak volna, és soha el nem váltak volna – amihez az a minisztérium is hozzásegítette őket, amit az új kapcsolatba hoztak magukkal. Egy ilyen minisztérium ugyanis még az olyan mély sebeket is képes összeforrasztani, amit egykor Hrnčiar okozott azzal, amikor lelépett a Most-Hídból csak azért, mert egy másik pártban jobb kilátások kínálkoztak számára.

 

(…)

 

Akkor tehát Béla nyert? Nem. Már ő sem az, aki egykor volt – egy kedves szomszéd, akit még a saját házunkba is meginvitálnánk, és lehet, hogy a látogatása során a körmére néznénk, de mégis egy kellemes időtöltés érzését nyújtaná.

 

Az új Bélát már egy ideje Andrej Dankonak hívják. Ő az, akivel manapság nem lehet nem egyetérteni, mert pontosan olyan, amilyen egykoron Béla volt, keveset beszél. Ellát minket a kissé félszeg, de annál kedvesebb megnyilatkozásaival (….), és így építi lassan, de biztosan saját politikai bázisát.

 

Andrej Danko hivatalosan is napjainak legszimpatikusabb politikusa. Ő az új Béla, plusz, és ezt mondjuk ki egyenesen – nem magyar. Egy olyan országban élünk, ahol ez egy kritikus előny. (…)

 

(…)

 

Teljesen mindegy, hogy az adott hetet ki nyeri meg, hosszabb távon azonban Danko lesz a nyertes, ugyanis megállíthatatlanul és ösztönösen csinálja azt, amit csinál, szinte már csodálatra méltóan. Bármit is gondolunk róla, az egész koalícióban ő az egyetlen, akinek hosszabb ideje emelkedik a csillaga.

 

A délutánjaimat pedig azzal töltöm, hogy magam elé képzelem, hogy Andrej Danko egy napon miniszterelnök lesz. És ti mit csináltok?

 

DenníkN, Samuel Marec: Andrej Danko premiérom?

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!