A Kreml-beli vacsora után a szlovák miniszterelnök azt írta a Facebookon, hogy Putyinnal, mint jogász a jogásszal ajándékot is cseréltek. Helyénvaló, ha az egykori KGB-ügynökről úgy beszélnek mint egy jogászról?

 

Számomra az egész történetnek arra vonatkozóan, hogy a szlovák miniszterelnök Putyinnal találkozott, nincs semmi értelme, ahogy annak sem, hogy ajándékot cseréltek egymással, és az meg aztán végképp esztelenség, hogy jogászként láttatja magát Putyin mellett. Ha valami közös van bennük, akkor az minden bizonnyal az, hogy mindketten politikusok.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Valójában milyen férfi? Jellemzi a KGB-ben eltöltött múltja?

 

Putyin az Putyin. Nagyon sok dolog befolyásolta, nem csupán a KGB, perszer ez is rendkívül fontos volt. Főként azonban az, hogy a ´80-as éveket külföldön töltötte, így kimaradt az életéből a peresztrojka, és ez nagyon nagy befolyással volt a személyiségére.

 

Ő a fő döntéshozó Oroszországban, vagy inkább az őt körülvevő emberek szűk köre?

 

Valójában ő az, aki dönt, és csak utána következik egy három-négy emberből álló kis csoport, akik a legfontosabb döntésekben együttműködnek Putyinnal.

 

Nagyon gyakran hallani, hogy Putyin rendkívül jó taktikus, de stratégaként már nem olyan jó, egyetért ezzel?

 

Határozottan kijelenthetem, hogy nem stratéga, ugyanis nincsenek előre megtervezett nagy elképzelései. Legfőbb érdeke az, hogy a teljes mozgósításon keresztül megtartsa rendkívül magas népszerűségét. Nem gondolom, hogy ez valamiféle stratégia lenne. Inkább ösztön, ami egy totalitárius társadalomból és egyéni elgondolásból szűrődik az alapján, hogy mi is maga az adott vezető. Az ő esetében olyan valaki, aki teljes mértékben ellenőrzés alatt tudja tartani a társadalmat.

 

(…)

 

Mire megy ki a játék Putyinnak Ukrajnával kapcsolatban?

 

Káoszt szeretne előidézni. Ukrajnával szemben nagyon konzisztens, amin sokan átlátnak. Ez destabilizálja és szítja a feszültséget. Putyin pedig így próbálja felhívni a figyelmet önmagára és a szankcióira.

 

Miért lépett be a szíriai háborúba?

 

Hatalmas személyes ambíciói vannak. Azt követően kerítette a hatalmába Szíriát, hogy Obamának a Kongresszusban nem sikerült támogatást szereznie a támadáshoz, amit azután indított volna, hogy Basár el-Aszad  átlépve a rubikont vegyi támadást hajtott végre. Putyin mindezt kihasználta, és nevetségessé tette Obamát. Ezután pedig kijelentette, hogy megoldást találta arra vonatkozóan, hogy a szíriaiak megváljanak a vegyi fegyvereiktől, majd írt egy kommentárt a New York Timesba, ahol az amerikai exceptionalizmusról, valamint a nemzetközi jogok betartásáról szólt. Mindemellett pedig egyfajta nemzetközi szónoklást intézett az Egyesült Államok ellen. Ez pedig egy briliáns pillanat volt számára.

 

(…)

 

Putyint úgy írta le, mint a maffiaklán keresztapját, miért?

 

Oroszország egy maffiaország, amely egy totalitárius társadalom felett uralkodik. Ez egy rendkívül bizarr dolog. Úgy működik, mint egy maffiaklán, ami mindent szétoszt: a gazdagságot, az eszközöket, az eszméket, a hatalmat. Minden egyenesen Putyintól származik. A tagja lehetsz ennek a családnak, adoptálhatnak is, de te már sohasem hagyhatod el őket.

 

Ezért nem szegül vele senki szembe az orosz elit berkein belül?

 

Egyrészt félnek tőle, másrészt függnek tőle. Elképzelhetetlen, hogy szembeszegüljenek vele. Az egy amerikai ábránd, hogy ha elnyomják az oligarchákat, akkor rögtön szembe is szállnak vele. Ez nem így működik. Putyin ugyanis mindent az ellenőrzése alatt tart. Az oligarchák érdeke nem az, hogy szembeszegüljenek Putyinnal, hanem az, hogy megszabaduljanak azoktól az emberektől, akikkel meg kell osztozniuk a hatalmukon. (…)

 

Miért állított fel Putyin személyi nemzeti gárdát?

 

Csupán találgatásokba bocsátkozhatok…mindez olyan, mint a meg nem fejtett fekete doboz. Putyin paranoiás. Azt gondolja, hogy a világ úgy működik, mint a House of Cards című sorozatban.

 

Sok spekuláció látott napvilágot arról, hogy Putyin hackerek segítségével próbálja Trumpot segíteni, Ön mit gondol erről?

 

Szerintem ez nem igaz, és ez az egész nem is működhetne. A Demokrata Párt honlapját még valamikor tavasszal hackelték meg, és akkor még senkinek nem volt tudomása arról, hogy Trump esélyes lehet. Assange igazi PR mesterként hozta az egészet nyilvánosságra, – pontosan akkor, amikor a demokratának a legkevésbé volt rá szükségük, de nem hinném, hogy Putyinnak mindehhez köze lett volna. Az azonban mindenképpen világos, hogy Putyinnál Trump élvezi az elsőbbséget, mégpedig azért, mert egy putyinista idióta. Putyin számára pedig elképzelhetetlen, hogy Clintonnal, azaz egy elnöknővel kelljen tárgyalnia.

 

Azt beszélik, hogy gyűlöli. Miért?

 

Azért gyűlöli, mert nő, valamint azért is, mert amikor Putyin a leginkább veszélyben érezte magát, akkor Clinton az amerikai diplomácia feje volt. Putyin pedig meg volt győződve arról, hogy a kőkemény, ellene irányuló tüntetések mögött Clinton állt. (…)

 

(…)

 

Miért hagyták magukat az orosz újságírók olyan gyorsan rábeszélni a Kreml javára folytatott propagandára?

 

Azok nem újságírók. A Kreml jóval hatékonyabb, mint a médiái, így maga határozza meg az eseményeket is. A nyugati vezető média pedig nagymértékben segíti, és ez az, ami sokkal fontosabb. A megbecsülés, amit a nyugatiak adnak neki, jóval erősebb a hazai propagandánál.

 

DenníkN, Masha Gessen: Ficova večera v Kremli nedáva zmysel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!