(..)

A legjobb törvény is csak akkor segít, ha valaki tudja érvényesíteni. Vagyis ha az ügyészség és a rendőrség kivizsgálja a bűntetteket és elítéli a bűnösöket. Mindegy, hogy korrupcióról vagy az extrémizmus elleni harcról van szó, amely a kormány egyik célkitűzése lehet. Szlovákiában a gyakorlatban egyik sem működik. Az ügyészség nem dolgozik, a rendőrség nem vizsgálódik, ha pedig mégis vádemelés történne, akkor a bíróságokon találnak egy Harabint, vagy hozzá hasonló hűséges embert, aki megvédi őket a büntetéstől.

 

A rendőrség egyszerűen használhatatlan, amikor a kormányközeli politikusok korrupciós ügyeit vizsgálja. A törvények módosítása nem segít, ha nem változnak azok az emberek, akik a „bűnvádi eljárásban cselekvő” szerveket irányítják és nem a főkolomposok fogják felügyelni saját ügyeiket.

 

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy Szlovákiában semmit sem lehet tenni a korrupció ellen addig, amíg Kaliňák és Fico meg nem öregszik. Elég az illetékeset eltávolítani a hatalom közeléből például azzal, hogy nem lépnek velük kormányra, vagy ha már valamilyen indokból együtt kormányoznak, valódi nyomást gyakorolnak arra, hogy Kaliňák távozzon pozíciójából.

 hirdetes_810x300  

 

Žitňanská és pártja, a Most-Híd azonban egyiket sem teszi. Ameddig ez így marad, az igazságügyi miniszter által keresztülvitt korrupcióellenes törvények a gyakorlatban olyanok, mintha homokot szórnának a szemünkbe. Ő és a Mostos kollégái pedig ezt pontosan tudják, csakúgy, mint mi.

 

Denník N – Peter Morvay: Vládny boj proti korupcii je len sypanie piesku do očí

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!