Sergej Michalič, Mikuláš Dzurinda és Andrej Kiska államfő most távozó tanácsadójával a Denník N készített interjút:

 

(…)

Mi, újságírók gyakran mondjuk azt, hogy nem vagyunk felelősök, mert (a politikát) Matovič, Fico süllyesztették le, valamint a körülöttük lévő tanácsadók, akik csak azt mondják, hogyan kell helyezkedni…

Igen, ez igaz. Mindannyian bűnösök vagyunk. A politikusok különösen felelősek azért, hogy már hosszú ideje nem kínáltak olyan témákat és javaslatokat, amivel fellelkesítenék az embereket és amelyeket követhetnének. Mindannyiunk eleme a célok kitűzése, az öröm, ha valami sikerül, a szünet és a folytatás.  Egyénileg az embereknek és közösségeknek is. Ha a politikusok nem határoznak meg célokat, akkor az csak zűrzavart okoz. Vegetálunk, egy helyben toporgunk és ezért nem történhet jó velünk. Nincsenek politikai vezetőink, akik képesek lennének megmondani: ebbe az irányba haladunk.

(..)

 hirdetes_810x300  

Ha Robert Fico leváltotta volna Robert Kaliňákot, kaphatna még pozitív mandátumot (megj: az emberektől)?

Nem tudom, hogy már nem-e késő. Nagy hibát vétette akkor, amikor felállították a kormányt, olyan módszerrel tették ugyanis, amely érthetetlen és olyan gyorsan, hogy nem tudták az embereknek megmagyarázni. Úgy gondolom, hogy nem lehetett volna más kormányt létrehozni, de nem tudták megmagyarázni az embereknek. Ezért van sokaknak olyan érzése, hogy ez egy árulás volt, vagy valamilyen titkos összeesküvés. A második hiba az volt, hogy Kaliňák a kormányban maradt.

 

Akkor most magyarázza meg Bugár Béla és Radoslav Procházka helyett: Miért volt szükség erre a kormányra?

 

Mert politikailag és aritmiailag ez volt az egyetlen kombináció. Mivel Sulík nem akart Ficoval kormányozni, ezért egy többséget kell elképzelnünk Robert Fico vagy Richard Sulík körül. Amikor az SNS a Smer mellett döntött, minden elrendeződött. (..) Sajnos az első rosszul begombolt gombnak van szerepe. Később talán ez is közrejátszott abban, hogy a kormány tagjainak és a politikai nagyágyúknak a koalícióban egyetlen egy céljuk van: valahogyan túlélni.

(…)

Jó lenne Szlovákiának, ha Andrej Kiska újra jelöltetné magát elnöknek?

Az államfő akkor fog az indulás mellett dönteni, ha lát benne értelmet, szórakoztatni fogja, lesz valamilyen ambíciója a hivatalában. Szerintem csak ebben az esetben van esélye arra hogy ismét jó elnök legyen.

 

(..)

 

Denník N – Kiskov poradca Michalič odchádza: Všetci sme na vine za to, ako vyzerá slovenská politika

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!