Negyed évszázada itt mindenki valamilyen kulturális autonómiától rettegett, és amikor végül elkezdődött, észre sem vette senki.

 

A múlt héten a parlament elfogadta a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvénymódosítást. Unalmasan hangzik, de csak addig, amíg nem nevezzük valódi nevén. Ami pedig úgy hangzik, hogy mostantól a nemzetiségi kisebbségek soft kulturális autonómiával rendelkeznek. (…)

 

Nyolc évvel ezelőtt a Smernek és az SNS-nek midnezt teljesen feleslegesen magyaráztuk volna. A Smerben akkor még megőrültek az ószlovákokért, az SNS-ben pedig Slota borgőzös magyarellenes jelszavakat durrogtatott.

 

 hirdetes_300x300  

Most Dankoék megszavazták a javaslatot, és bár sokaknak biztosan nem ez volt a vágya, nem gördítettek elé akadályt. Marek Maďarič kulturális miniszter választékosan megint arról beszélt a szavazás előtt, hogy a kisebbségi kultúra mennyire része a többségi kultúrának, és hogy létükkel egymást gazdagítják. A Most-Híd pedig újabb pontokat szerezhetett a magyar választónál.

 

Nincs ok cirkuszra. Ha ettől tartana, nem arról van szó, hogy elcsatolnák most Dél-Szlovákiát, vagy hasonló. Semmi ilyesmire nem utal [a javaslat]. Problémák azonban lesznek.

 

A kormánykoalíció a törvénnyel olyan bonyolult rendszerét alakítja ki a kisebbségi pénzek elosztásának, hogy abban nem lesz nehéz eltévedni. Félő, hogy a rendszerre rátapadnak a közeli klánok és kisebbségi politikai pártok.

 

A kockázat pedig még hangsúlyosabb, ha figyelembe vesszük, hogy nálunk a kisebbségek amolyan zárt világot alkotnak, amelyekbe a többség csak nehezen hatolhat be, a kisebbség tagjainak pedig gyakran nincs elég erejük sem hajlandóságuk a sajátjaik kritizálására. Hogy elkerüljék annak a véleménynek a kialakulását a többségi nemzetben, miszerint ők is ugyanolyan korrumpálhatók, mint mindenki más.

 

A Most-Híd tehát forradalmi sikert ért el. De ha felütik a fejüket a különböző történetek arról, hogyan nyertek eurókat sógor komáék, és hasonlók, a politikai sikerből nagyon könnyen felesleges szégyen lehet.

 

DennikN.sk, Slovenská politika zažila tichú menšinovú revolúciu

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!