„Én megmondom, mit mond Andrej Danko” – mondta Andrej Danko. Értik ezt a mondatot? Kettő van belőle? És vajon mit értett a parlament elnöke azon, hogy „ha valaki meghal, az érzéseknek félre kell menniük”? Én őt nem értem.

 

És csak a rend kedvéért: a traumát nem lehet feltartóztatni, csak feldolgozni. És úgy kell mondani, hogy üres szalmát csépel, nem pedig lényeg nélküli szalma, mert az kilóg a csizma szárából. A fejünket pedig nem meghajlítjuk, hanem meghajtjuk. Ilyen és ehhez hasonló nyelvi bűncselekményeket követett el Andrej Danko egy amnesztiákról szóló felszólalásában.

 

(…) A magyarázat abban lehet, hogy sok szlovák szintén nem tud kellőképpen szlovákul és nem érzik szükségét, hogy kibetűzzék a politikusok egyes mondatait, mert elsősorban intuitív módon értelmezik szavaikat – és csak másodsorban logika és nyelvtan alapján. Végül is, Vladimír Mečiar mondataiból is gyakran hiányzott az alany és állítmány, és a leiratnak ugyanúgy nem volt értelme, mint Danko esetében.

 

 hirdetes_300x300  

Az, amit Danko választói ráérzésre értenek és ami talán vonzza őket, az az összefüggéstelen mondatok közt rejlő önigazolás. Az egyik oldalon [Danko] arról beszél, hogy politikus akar lenni, „aki az emberek közé viszi a vitát”, és a másik oldalon meg az ellenzéki politikusokat nevezi „eszelősnek”, és megszólja Ján Budajt – akinek pedig érdemei az amnesztiák eltörlésében vitán felül állnak – hogy Budaj „nevetséges és szégyenteljes” és hogy „élősködni akar a televízión” (lefordítva: élősködni akar az amnesztiák témáján a televízióban).

 

Danko, természetesen megérdemli a smiley-t, amit az emberek a közösségi oldalakon korlátok nélkül osztogatnak, de igazából halálra kéne rémülnie. Mert a politika az ókortól kezdődően mindig is a szónokoké volt, mert csak érthető mondatok és érvek adnak irányt a választóknak az egyre bonyolultabb világban. Csakhogy a parlament elnöke olyan nyelvet beszél, ami világunkba csak újabb káoszt hoz. (…)

 

 

DennikN.sk, Čo chcel vlastne povedať Andrej Danko

Nyitókép: Dnes24.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!