Tegnap ismertettek egy felmérést az Európai Unió magjával kapcsolatban. A kérdés így hangzott: „Ön szerint Szlovákiának az Európai Unió magja felé kellene tartania, vagyis dolgozzon együtt a legfejlettebb A-kategóriás országokkal? A megkérdezettek közel 70 százaléka igennel válaszolt.

 

A napnál is világosabb, hogy az emberek nagy többsége egy így feltett kérdésre igent válaszol. (…) Viszont ha a felmérés komoly lenne, megkérdezte volna: Az első ligába szeretne tartoznia akkor is, ha migránsokat kell befogadunk? Az első ligába szeretne tartozni akkor is, ha a nyugat-európai bankok betétjeiért is kezességet kell vállalnunk? Ezután tudnánk meg valójában, hogy mit gondolnak az emberek. Ez így csak a közvélemény manipulálása.

 

Ha a kormányfő komolyan gondolná, egyenesen megmondaná, mit jelent pontosan az első liga. Egyelőre annyit tudunk, hogy Robert Fico Brüsszelben csendben beleegyezett a migránskvóták teljesítésébe. A „nekünk mindegy, hogy mi is az első liga, csak legyünk tagjai” hozzáállást nagyon kártékonynak tartom Szlovákia részére. Emlékeztetőül, nagyjából már mindenhol tagok vagyunk, az EU-n és Schengenen keresztül az eurozónáig és sehonnan nem szeretnénk távozni. Elsőként állnék ki a kilépés ellen, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben mindenbe vakon bele kell egyeznünk.

(…)

 hirdetes_810x300  

Ezért állítom, hogy Szlovákia számára a helyes stratégia nem az, hogy sodródunk az ismeretlenbe, hanem világosan meg kell mondanunk: „Az EU, Schengen és az eurozóna tagjai vagyunk, sehonnan nem szeretnénk kilépni, épp ellenkezőleg, teljesíteni fogjuk kötelezettségeinket és mostantól elsősorban Szlovákia polgárainak érdekében fogunk cselekedni.

 

Denník NRichard Sulík: Hor sa do prvej ligy – ako sa manipuluje s verejnou mienkou
kép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!