(…)

Képzeljük el, mit művelnének politikusaink – és sok polgártársunk – ha Szlovákiába az év eleje óta néhány ezer nyomorúságos menekült érkezett volna Afrikából – töredéke annak, ami Olaszországba érkezett. Görögországba most kevesebben érkeznek, de továbbra is tízezrek élnek ott úgy, hogy nem tudnak Európába továbbmenni, sem hazatérni.

 

Az európai politikusok, akik attól félnek, hogy a migrációs krízis segít a szélsőségeseknek odahaza, el kellene gondolkodniuk azon, hogy ez a krízis és az európai szolidaritás hiánya lehetővé teszi, hogy a szélsőségesek uralják Olaszországot,  az unió harmadik legnépesebb országát (Nagy-Britannia távozása után).

 

Az, hogy az oda érkező menekültek – ellentétben a balkáni útvonalon érkezőkkel – nagy része gazdasági migráns, nem változtat sok dolgon. Mindenkit, aki megpróbál átkelni a Földközi-tengeren valamilyen silány és életveszélyes eszközön, először meg kell menteni és szárazföldre vinni, azután meg lehet állapítani személyazonosságát és indítékait.

 hirdetes_810x300  

 

Nem csoda, hogy Olaszországnak elfogyott a türelme és azt kéri, hogy a szárazföld ne csak automatikusan az ő területe legyen és hogy az európai szolidaritás a gyakorlatban is tapasztalható legyen például úgy, hogy a menekültek máshol is kiköthetnek majd. (…)

 

Denník NPeter Morvay: Utečencov treba najprv vytiahnuť z mora. Až potom sa ich môžete pýtať, prečo prišli
kép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!