Robert Fico, a V4-ek „nagykövete” találkozója az Európai Bizottság elnökével a kettős élelmiszerminőség ügyében pontosan úgy végződött, ahogy azt bizonyára Fico is előre tudta.

 

A Bizottság a diplomácia nyelvén megmondta, hogy semmilyen gyors intézkedésre ne számítson tőlük sem most, sem később. Ficonak azt ígérték, rendeznek egy konferenciát a témában, és a rendeletek megváltoztatása helyett legfeljebb készítenek egy kis kiadványt arról, hogyan kell használni a jelenlegi európai árucímkéket. De még erre sem lehet a közeljövőben számítani, a V4-nek szeptemberig várnia kell.

 

A V4 nagykövete, aki egy héttel ezelőtt szólította fel „gyors cselekvésre”,  az Európai Bizottságot most megelégszik azzal, hogy azonnali lépésként a Bizottság semmit sem tesz és később is csak annyi várható tőle, hogyan a V4 országai problémáikat orvosolják saját maguk.

 

 hirdetes_810x300  

Amilyen kemény volt Fico egy héttel ezelőtt a sajtótájékoztatón, ahol kemény ellenlépésekkel fenyegetőzött, annyira volt szelíd ma Juncker irodája előtt várakozva. Jólneveltem mosolygott akkor is, mikor Juncker epésen megjegyezte, hogy ez az első alkalom, hogy a V4 nagyobb hatáskörökkel ruházná fel a Bizottságot.

 

Jucnker ezzel arra a követelésre gondolt, miszerint a kettős minőség miatt meg kell változtatni az európai szabályokat, és egyúttal nagyobb kötelezettség hárulna az Európai Bizottságra.

 

Emlékeztetőül, Juncker mindvégig elutasította ezt az ötletet, mert feleslegesnek tartotta, de ellenkező esetben akkor is évekbe telne a megvalósítása. Vagyis semmiféle „azonnal” és „gyorsított eljárásban” nem jöhetett szóba, ahogy azt Fico Pozsonyban saját hallgatóságának előadta.

 

A szlovák kormányfő kezdeményezése azonban közel sem vallott kudarcot. Hazatérte után Pozsonyba majd megint eljátssza, hogy ő bizony Brüsszelben mindenkinek megmondta és a cégek hamarosan komolyan fogják venni a kettős minőség problémáját. Ami csak félig lesz hazugság. (…)

 

DennikN.sk, Školenie u Junckera nebolelo, Fico je zvyknutý v Bruseli počúvať

Nyitókép: topky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!