A megyei választások után a pártoknak nem azzal kellene foglalkozniuk, hogy a Smer vagy a jobboldali koalíció győzött. Jobban tennék, ha rájönnének, hogy miért veszítettek mindannyian a független jelöltekkel szemben. Mert azok több mandátumot szereztek, mint a Smer, a KDH és az MKP együtt.

 

Bugár Béla a hétvégén kijelentette, hogy tudomásul veszi a függetlenek győzelmét. A Smer elnöke ellenben még a hétvége előtt úgy döntött, figyelmen kívül hagyja a problémát. Magyarázatában arra szorítkozott csupán, hogy függetlenekből egyre több van, ez egy általános trend és ezzel nem lehet csinálni semmit. Csakhogy az ő politikája az egyik oka, hogy a pártokon kívüli jelöltek egyre többen vannak megyei és helyi szinten egyaránt.

 

Természetesen, ebben része van az ellenzékek is. Az SaS és az OĽaNO természetéből adódóan ebbe az irányba tereli a választókat. Ha egy pártnak nincs rendes, alulról építkező szerkezete, nehéz meggyőzni az embereket, hogy a falvakban és a megyékben ne a függetlenekre voksoljanak. Még azokat se, akik ideológiailag közel állnak hozzájuk. (Mindenesetre az SNS megyei fiaskója megmutatta, hogy a pártszerkezet sem minden…)

 

 hirdetes_300x300  

A KDH e tekintetben jobban áll. Az egyetlen párt a jobboldalon, amely bizonyította, megéri építeni a helyi szervezetekre. Ráadásul olyan elnöke van, amelyik nem tesz úgy, mintha a probléma nem létezne.

 

„Foglalkoznunk kell a függetlenek előretörésével” – mondta Alojz Hlina a jövő évi helyhatósági választásokra vonatkozóan. Szerinte kérdéses, hogy a KDH a Smerrel vagy a függetlenekkel mérkőzik-e majd meg.

 

Pontosan így hangzik az a kérdés, amit minden párt elnökének fel kéne tenni saját és pártja érdekében.

 

DennikN.sk, Hlina trafil kľúčovú otázku najbližších volieb

Nyitókép: youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!