Utoljára akkor volt ekkora káosz és rendetlenség a költségvetés elfogadása körül, mikor Ján Počiatek volt a pénzügyminiszter, és Bugár illetve Danko helyett Slota és Mečiar jártak a Koalíciós Tanács üléseire.

 

Počiatek 2008 végén irreális költségvetési tervezetet terjesztett be, mert azt kellett mutatnia, hogy a világgazdasági válság mindenkit sújtott, csak Szlovákiát nem. Počiatek felértékelte a bevételeket, leértékelte a költségeket, a történetnek pedig rekordnagyságú deficit lett a vége.

 

Kažimír jövő évi költségvetés-tervezete nem annyira rossz, mert valóságban az államnak jóval nagyobb bevételei és picivel nagyobb költségei lesznek, mint amivel a terv számol. A probléma az, hogy a koalíció a parlamenten nagy bérreformokat, adó és járulékmódosításokat nyom át anélkül, hogy bárki elolvasta volna azok gazdaságra gyakorolt hatását, vagy hogy valaki tervet készített volna arra az esetre, ha a cégek és az emberek másképp reagálnak majd rá, mint ahogy azt a kormány várja. (…)

 

 hirdetes_810x300  

Minek kellenek az elemzők, ha vannak képviselők

 

A kormány csak a múlt hónapban fogadta el a költségvetés jelenlegi tervezetét, a parlament egyelőre még csak nem is tárgyal róla, de a Smer képviselője, Podmanický már előállt a magasabb éjszakai, hétvégi és ünnepi bérkiegészítés emelésével, amely a számítások szerint a cégeknek nagyjából 1 milliárd euróba kerülnek majd.

 

A szeptemberi adózási előrejelzések alapján – amelyek semmi ilyesmivel nem számoltak – elkészíteni a költségvetését önmagában is nagy húzás. (…) Imádkozzunk, hogy Podmanický Richter embereitől kapta az adatait, amivel dolgozott, nem pedig ő maga guglizta és számolta ki azt vacsora után a képviselői irodájában.

 

A magasabb bérkiegészítés a legnagyobb állami beavatkozás, amióta Kažimír meglódította az adóterheket a II. Fico kormány regnálása elején.

 

Ez olyan nagy változás, hogy annak hatását a gazdaság egészére és a költségvetésre nézve a pénzügyminisztérium emberei is csak nehezen becsülnék meg. A munkaügyi tárca (ami kezdeményezte a bérkiegészítések növelését – a szerk. megj.) ilyen becslésre nem képes, ilyet sosem csinált, nincs rá sem embere sem módszere.

 

(…) Csakhogy most már fel kell becsülnie, hogy az új bérkiegészítés miatt mennyi cég korlátozza majd a hétvégi, éjszakai műszakok számát, hányan kényszerülnek majd feketén dolgozni vagy meghamisítani a kimutatásokat (…), hányan kényszerülnek kiváltani a vállalkozói engedélyt, hogy ne védje őket a munkatörvénykönyv, és mennyi cég költözik majd át inkább Romániába, vagy esetleg maradnak és talán becsődölnek. (…)

 

DenníkN.sk, Väčší chaos ako tohto roku tu bol len za Počiatka v roku 2008

Nyitókép: DenníkN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!