A kisebbségi oktatásügy és a kisebbségi kérdések bár messze nem a legfontosabbak a Most-Híd magyar választói számára, mégis a párt legnagyobb propagandatémájává váltak, amint Bugáréknak magyarázattal kellett szolgálniuk, miért léptek szövetségre a Smerrel és az SNS-szel.

 

És mind a mai napig szüntelen magyarázkodnak. A kisebbségeknek pedig az mondják, hogy kormányon lenni – minő áldozat – megéri, mert csak ennek köszönhetően sikerült megmenteni a kisiskolákat és kitenni a magyar feliratokat a vasútállomásokra.

 

Mindez egyáltalán nem meggyőző, ráadásul a választások előtt a Most-Hídnak jobb és fenntarthatóbb ötlete is volt a kisiskolák agóniájának elnyújtása helyett. Ha a Most-Hídhoz hasonlóan kormánypozícióban lennénk a partnerek minden botránya ellenére, nekünk is ugyanezt kellene tennünk: mindegy mit, csak mondjunk valamit.

 

 hirdetes_400x285  

A most-hidas oktatási államtitkár hatáskörének megnyirbálása Bugár Bélának azért nagyon kellemetlen, mert aláássa a pártpropagandát, ami arról szól, hogy a kormányban legalább nemzetiségi vonalon valamit elértek.

 

Az államtitkárnak bár megmarad a „kisebbségi képzés” területe, de a magyar iskolákat is érintő fő döntési jogokat az fogja gyakorolni, akinek befolyása van az alap- és középiskolákra. Az pedig nem más, mint a Lukáš Machala és Anton Hrnko féle szlovák nacionalisták ideológiai hatása alatt lévő miniszterasszony. Ők pedig folyamatosan beleavatkoznak majd munkájába, még ha nem is a minisztériumban ülnek. Gyönyörű kilátások  nem csak a magyarok, a kisebbségek számára is.

 

Az oktatási tárcánál végbement változások nem is annyira fontosak. Második ránézésre az Oktatáspolitikai Intézet likvidálása az ellenzék szavaival élve a szakértők kizárását jelenti a döntési folyamatból. A szakértelem természetes ellensége az olyan embereknek, mint Danko, Hrnko és Machala. Hát ne csodálkozzunk, hogy kiűzik azt a minisztériumból. De az ilyen döntések kárát elsősorban az egész ország látja. Ha nem fejlődik az oktatásügyünk, nem leszünk versenyképesek sem, nem kapunk magasabb fizetést, nem emelkedik az életszínvonalunk.

 

DenníkN.sk, Ďalšia facka Bugárovi. A celému Slovensku

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!