Lucia Žitňanská befejezi politikai pályafutását, bár nem azonnal. Még végigviszi ezt a választási időszakot a parlamentben, de az ezután jövő választásokon már nem indul. Ez Bugár Béla számára elkerülhetetlen azt jelenti, hogy elveszti legfontosabb csaliját, amivel magához tudta édesgetni a szlovák liberális választókat. Ugyanis leginkább épp Lucia Žitňanskának köszönhetően lehetett joggal interetnikus pártként tekinteni a Most-Hídra. (…)

 

A folyamat még a harmadik Fico-kormány színrelépésekor kezdődött majd bukásával folytatódott, mikor Bugár váratlanul a Smer vezette kormánykoalíció megtartása mellett döntött. Szembeötlő jelenet volt František Šebej nyugdíjba vonulása, most pedig Žiňanská is csatlakozik. Peter Kresák várhatóan megpályázza az alkotmánybírói posztot, amire esélyesként indul. Ivan Švejna talán marad, de aligha foghatjuk rá, hogy mágnesként vonzza a választókat. Az alsó körökben lesznek még a pártban szlovákok, de nem mutatkoznak jelentős személyiségeknek.

 

Bár Bugár Béla továbbra is azt sulykolja majd, hogy a Most-Hídból sosem lesz csak Híd, a valóság nem az ő igazát bizonyítja. Parlamentben maradását talán sikerül megőriznie a magyar választók egy részének megtartásával, vagy valamilyen együttműködéssel az MKP-val De kicsi az esélye, ha ennek köszönhetően esetleg be is jutna a parlamentbe, hogy többnemzetiségű párt maradjon.

 

 hirdetes_810x300  

Kár érte, mert a magyarok és szlovákok közti történelmi ellentétek áthidalása Bugár legnagyobb érdeme. A kérdés most az, hogy próbálkozása miért nem úgy sikerült, mint ahogy azt remélte. Lehetséges válaszból több is van. Most csak egy variációt járunk körbe: az eltérő várakozásokat és az értékrendet.

 

A magyar politikusok teljesen természetesen saját kisebbségük érdekeit próbálják érvényesíteni. Ezért voltak hajlandók engedményekért cserébe megbékélni Ficoval. Az esélyt akkor kell kihasználni, amikor felkínálja magát.

 

A párt szlovák része a Vladimír Mečiarral és politikai stílusával szemben vívott párbaj maradványa volt – amely politikai stílust részben épp Robert Fico vette át. De a Mostnak épp saját jellegének ezen részével kellett szembemennie, és abban a pillanatban, mikor a helyzet tarthatatlanná vált, a párt szóban forgó szárnya fokozatosan távozik. Bármennyire is igyekszik Bugár úgy tenni, mintha minden a régi kerékvágásban menne, nem így lesz.

 

DenníkN.sk, Newsfilter: Žitňanská sa už nevládze tváriť spokojne a oznámila, že Pellegrini sa na ňu nemôže spoliehať

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!